Защо да ядете червено цвекло, докато сте бременна

За какво е полезен този кореноплоден зеленчук

08.07.2024г. / 16 30ч.
Илияна Николова
Червеното цвекло е много полезно за здравето. Снимка:istock

Червеното цвекло е много полезно за здравето. Снимка:istock

Бременността е период, в който тялото ви и развиващият се плод имат нужда от ценни хранителни вещества. Един от минерали, които най-често са в недостиг по време на бременност, е желязото. Този дефицит може да предизвика така нежеланата и опасна през бременността анемия. 

Червеното цвекло е един прекрасен зеленчук, който може да ви помогне да се предпазите от анемия по време на бременността, защото съдържа много желязо. Освен този безценен минерал обаче червеното цвекло доставя още много полезни хранителни вещества на организма. Заради тях то заслужава специално място на трапезата ви по време на бременността. 

Защо да ядете червено цвекло редовно, докато сте бременна?

За силна имунна система 

Червеното цвекло е изключително богато на антиоксиданти, витамини и минерали. Те в съвкупност са много ценни за функциите на имунната система. Антиоксидантите имат мощен противовъзпалителен ефект, който подпомага работата на имунната система и допринася за справянето с редица вирусни и бактериални атаки. 

Против анемия 

Тъй като червеното цвекло е много богат източник на желязо, това помага за намаляване риска от възникване на анемия по време на бременността. Желязото участва в синтеза на червени кръвни клетки, хемоглобин и преноса на кислород към тъканите. Хапвайте редовно червено цвекло, за да доставите ценния минерал на организма по време на бременност. 

За бърз метаболизъм 

В червеното цвекло се съдържат много фибри. Те имат свойството да ускоряват обмяната на веществата и да стимулират работата на червата. Това не само ще ви помогне да контролирате теглото през бременността, но и ще подобри запека, редовното изхождане, детокса на тялото. 

Свързани статии

Превенция на остеопороза 

Червеното цвекло съдържа доста добри количества калций. Този минерал е важен за образуването на костно вещество и подобряване на плътността на костите. По тази причина червеното цвекло е полезно против остеопороза. 

За баланс на кръвната захар 

Червеното цвекло е прекрасен помощник в контрола на кръвната захар, защото съдържа множество антиоксиданти и фибри. Те допринасят за баланса в кръвната захар, който е от особено значение по време на бременност. Контролираните нива на кръвна захар намаляват риска от гестационен диабет. 

За детокс на кръвта

Премахването на токсините от кръвта е особено важно през бременността, защото това позволява по-добро и здравословно развитие на плода. Червеното цвекло стимулира извеждането на токсините от кръвта и черния дроб, като това предпазва от инфекции, задържане на шлаки, стимулира нормалното развитие на бебето. 

Свързани статии

Коментирай