Семейство

Какво да направите, когато детето е гневно?

Поемете дълбоко въздух и забавете темпото 

23.02.2024г. / 14 36ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако детето ви има гневни изблици и особено ако гневът му пречи на взаимоотношенията и качеството му на живот, важно е да го научите на уменията, от които се нуждае, за да се справя с чувствата си по здравословен начин. Насоките от специалист по психично здраве също могат да бъдат много полезни. В следващите редове ще ви споделим  няколко съвета, които могат да ви бъдат от полза. 

Разработете план за успокояване 

Научете децата какво да правят, когато започнат да се ядосват. Вместо да хвърлят играчки, когато например са разочаровани, те могат да отидат в стаята си или в определено „успокояващо кътче“.

Насърчавайте ги да оцветяват, да четат книга или да се занимават с друга успокояваща дейност, докато се почувстват по-добре. Това може да включва любимите книжки за оцветяване и пастели, забавна книга за четене, стикери, любима играчка или др. Когато са разстроени, можете да кажете: „Отиди и си вземи комплекта за успокояване“. Това насърчава вашето дете да поеме отговорност да се успокои.

Свързани статии

Продължете с последствията от неправилното поведение

Необходима е последователна дисциплина, за да помогнете на детето си да научи, че агресията или неуважителното поведение не са приемливи. Ако детето ви наруши правилата, следвайте ги с последствия всеки път. Таймаут или отнемане на привилегии могат да бъдат ефективни дисциплинарни стратегии. Ако детето ви счупи нещо, когато е ядосано, накарайте го да помогне за поправянето му или да свърши домакинска работа, от която би спечелило малка сума пари, необходима за поправката. 

Не се поддавайте на нервните избухвания 

Понякога децата откриват, че гневните изблици са ефективен начин да задоволят нуждите си. Ако едно дете избухне и родителите му му дадат играчка, за да го накарат да мълчи, то ще научи, че избухването е ефективно. Не се поддавайте на детето си, за да избегнете нервен срив. Въпреки че това може да е по-лесно в краткосрочен план, в дългосрочен план отстъпването само ще влоши поведенческите проблеми и агресията. Вместо това работете върху свързването с детето си, така че то да се чувства по-уверено, че нуждите му ще бъдат удовлетворени.

Свързани статии

Насърчавайте децата да използват думи 

Децата естествено не знаят какви думи да използват. Така че трябва да ги научите на това социално умение. Можете например да кажете на детето си: „Когато се ядосваш, трябва да използваш думи“ или „Искам да чуя какво те разстройва. Ако използваш думи, ще те разбера по-добре и мога да помогна“. Ако не могат да разберат как да обяснят гнева си, може да им помогнете със сценарий: „Когато си ядосан, кажи „Ядосан съм“ и аз ще ти помогна.“ С течение на времето децата възприемат вашия глас и вашите правила.

До 5-годишна възраст децата развиват своето суперего, моралния или „съвестния“ аспект на личността. Тази концепция на Фройд предполага, че суперегото отразява ценностите на родителите и други авторитетни фигури. Това може да действа като вътрешен знак стоп и да им помогне да контролират агресивните импулси.

Свързани статии

Забавете темпото 

Спрете избухването, преди да е започнало, като не казвате веднага „не“, когато детето поиска нещо. Вместо това направете пауза и кажете на глас: „Да видим. Искаш тази нова играчка. Нека поговорим за това.“ Това ви позволява да помислите върху искането и как да го отхвърлите положително, ако е необходимо, или да отклоните вниманието на детето си. Забавянето и обсъждането също позволява на детето ви да разбере причината за отказа и да го приеме по-приятно. Дайте на детето си усещането, че го чувате, интересувате се от желанията му и му кажете, че може да ви се довери, че ще му помогнете през житейските разочарования. Понякога промяната на местоположението също може да спре гневния изблик. Например можете да кажете: „Хайде да отидем да видим това кученце, което харесваш в зоомагазина“ или „Хайде да отидем до онова магазинче и да вземем розовата шнола, която хареса и ще продължим да говорим по пътя.“
 

Коментирай
Свободно време