Интимно

5 проблема с парите, повод за конфликт във връзката

Понякога и за раздяла

18.10.2021г. / 13 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Любовта между двама души никога не е безпроблемна. Има различни кризисни ситуации, които двамата успяват да преодолеят или пък се стига до раздяла/развод. Темата за парите е сред водещите. Защо?

Навици по отношение на това кой как харчи

Един от най-често срещаните проблеми, които двойките имат по отношение на парите, е относно навиците на харчене на партньора. Независимо от това дали сте в брак или ресурсите ви са обединени, това как половинката ни харчи или пък ние, винаги създава напрежение. Ако например единият от двамата обича да си угажда, не се отнася сериозно към финансите, то това предизвиква напрежение, че ако се съберете в едно домакинство, несериозността ще продължи.

Защо емоционалната интелигентност е най-важна за щастливата връзка?

Несъответствието на доходите

Освен ако и двамата сте на еднакви йерархични позиции или имате бизнеси, които се развиват еднакво добре, разликата в доходите е неизбежна. Когато тя е малка, може да не бъде „забелязана“, но значителната разлика в месечните възнаграждения е много вероятно да внесе стрес в отношенията.

Нивото на стрес зависи и от това как се оформя бюджетът, дали единият партньор не харчи заплата само за себе си, изисквайки да има достъп и до финансите на другия. Възможно е единият да не търси по-добри възможности за себе си, защото му е удобно партньорът му да получава повече пари и да знае, че може да разчита на него.

Каквато и да е ситуацията, несъответствието в доходите поражда проблеми.

5 реплики, които не бива да си разменяте с партньора според психолози

Изплащането на дългове

Кредитите под всякаква форма могат да бъдат повод за конфликт в любовната връзка. Как планирате да ги изплатите, кой е отговорен за изплащането или в каква времева линия искате да се справите. Дългът може да бъде много сериозен проблем, ако трудно се погасява и има недостиг на средства за текущи нужди.

Свързани статии

Кой управлява бюджета

В много връзки единият партньор управлява всички финанси. Това неизбежно може да доведе до проблеми, тъй като единият партньор може да се чувства контролиран, стресиран, че харчи твърде много, дори и да не е така.

Знаци, че трябва да напуснете връзката, дори и да го обичате

Големите покупки и решенията свързани с тях

Такива биха могли да бъдат дом, кола, екскурзия и други, които също могат да доведат до стрес във връзката и разногласия. Кой взима решенията за тях, има ли съгласуваност, чувствали се единият от двамата пренебрегван, защото не са се допитали до него...

Снимка: istock

Коментирай