Интимно

5 трика, с които да помогнете на партньора да е по-уверен в секса

Идентифицирайте истинския проблем 

16.02.2024г. / 06 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако се срещате отскоро с някого и усещате, че той е вашият човек, сигурно нямате търпение да се насладите на вашата интимност. Ако пък вече имате дългогодишен партньор, но смятате, че той все още е срамежлив в леглото, може би имате нужда от някои съвети, които ще ви насочат как да му помогнете да разгърне потенциала си. Какъвто и да е случаят, следните трикове ще са ви от полза: 

Поставяйте си различни цели

„Нашето общество е толкова обсебено от оргазма“, това споделя Кристи Федерико специалист по взаимоотношенията. „Когато сме толкова целеустремени, често забравяме за другите удоволствия, които можем да изпитаме с цялото си тяло.“ Реалността е, че крайната ви цел не трябва задължително да е получаването на оргазъм. Когато сте толкова съсредоточени върху превръщането на оргазма в крайна цел, това може да окаже голям натиск върху партньора ви да се представи по определен начин. Ето защо се опитайте да навлезете във всяко сексуално преживяване, което създава връзка между вас и ви носи забавление. 

Учете се от партньора си 

Най-добрият начин да помогнете на партньора си да преодолее несигурността си в леглото е да укрепите доверието му във вас. Според д-р Фран Уолфиш, психотерапевт по взаимоотношенията, това ще му помогне да се чувства по-сигурен и уверен в леглото. Един от начините да развиете доверие е да обръщате голямо внимание на това какво харесва човекът до вас. Например ако вашият партньор ви каже, че не се чувства много добре заради теглото си, попитайте го дали не би искал да намалите светлините или пък да правите секс на тъмно. „Когато спечелите доверието му, можете внимателно и постепенно да напредвате към разширяване на обхвата на вашата зона на комфорт заедно“, казва Уолфиш.

Свързани статии

Не забравяйте, че сексуалната несигурност невинаги се проявява 

Не е задължително партньорът ви да изглежда срамежлив. Вместо това той може да е настоятелен и спокоен и така да се опитва да прикрие комплексите си. Според експерти по секса сексуалните дисфункции и срамът често се развиват в резултат на митове за това как трябва да изглеждаме и как да се чувстваме в телата си. Минали неуспехи също могат да повлияят на сексуалното самочувствие. Често срещани признаци на сексуална несигурност са, когато партньорът се притеснява да говори за предпочитанията си в леглото, не признава, когато не получава оргазъм; страхува се да сподели фантазии или се срамува от тялото си. Осъзнаването на това как се проявяват несигурностите е първата стъпка към подпомагане на вашия партньор.

Уважавайте границите на партньора

Нормално е партньорът ви да не е готов веднага да говори за интимни проблеми или пък да се шегува на тази тема. Опитайте се да уважавате неговите граници и не го притискайте. По-добре е да кажете, че сте готови да слушате, когато той е готов да говори за това. Никога не осъждайте неговите интереси, несигурност или чувства. Имайте предвид, че вашите предпочитания може да не съвпадат. Ако партньорът ви се чувства притиснат от вас, той няма да се отвори и да бъде готов за комуникация. 

Свързани статии

Разберете какъв е истинският проблем

Несигурността често е признак на ниско самочувствие, но може да има други проблеми, страхове или притеснения, които карат партньора ви да се чувства несигурен. Той може например да е бил изоставен, нараняван или излъган от предишни партньори и се притеснява, че същото може да се случи отново. Насърчете партньора си да говори открито, за да можете да работите заедно и да намерите корена на истинския проблем.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Име ( преди 2 месеца )