Родината на патладжаните е Индия, където в дълбока древност е растял в див вид. На дължина достига до 30 см, а на ширина – до 20 см. Класическият патладжан е лилав на цвят, но има и други видове – жълт, цикламен, бял и на лилаво-бели райета.

Патладжанът е полезен за намаляване на холестерола и за сърцето. Заради високото си съдържание на калий, помага за регулиране на водния обмен на организма.

Лилавият зеленчук е нискокалоричен, но затова пък богат на витамини от групата B, витамин C, PP, каротин и др.

Патладжанът не се яде суров. Благодатен е за всякакви рецепти с варене, печене, пържене и на туршия.

Салати:

Основни ястия:

Туршии:

Сладко:

Арабско сладко с патладжани

Снимка: Баба Ценка

Прочетете още: