![Снимка: Istock](/media/files/resized/article/654x358/4b9/41284aba2ec62543eae123a9f55894b9-3e9aca419fa2cad1e83a5d73a27cc49b.jpg)
Новият месец ни посреща с празник. На 1 февруари отбелязваме Трифон Зарезан, като мнозина правят това и на 14-и. Трифон Зарезан е считан за мъжки празник, на винарите, кръчмарите и лозарите.
По традиция мъжете зарязват лозето, поливат отрязаното с вино и благославят да се роди много грозде през годината. Особено внимание се отделя не само на почерпката с хубаво вино, но и на празничната трапеза.
Традицията повелява домакинята да приготви пита, баница, пълнена кокошка. Гостите и семейството се гощават и с ядки, сирене, ястия приготвени със сирене, туршии, десерти.
Трапезата на Трифон Зарезан трябва да е изобилна, а виното да се лее. Споделяме няколко чудесни рецепти, които да опитате, а Трифон, Рачо, Лозан, Лозана, Лозена, Гроздан, Гроздьо, Гроздана нека да почерпят за здраве.
Печено пиле с шарена гарнитура
Картофена салата с кисели краставички и яйца
Празничен сладкиш със сладко от вишни