Меню

Бразилски морковен кекс с шоколадова глазура

23 октомври 2021 | 12:02 | Илияна Николова
5 от 1 гласа
Добави в любими
250 мл олио 
400 г захар
4 големи яйца 
3 големи моркова, обелени и настъргани 
300 г брашно
1 супена лъжица бакпулвер 
За глазурата: 
250 мл прясно мляко 
1 супена лъжица масло 
2 супени лъжици мед 
100 г шоколад за готвене
90 мин

  • Порции: 10

Продукти
Приготвяне

За кекса:

Загрейте фурната на 180 градуса. Намажете форма за кекс с мазнина и поръсете с брашно. В блендер или в купа с миксер разбийте олиото, захарта, яйцата, морковите. Разбийте до гладка смес. Към сместа добавете тестото и бакпулвера. Разбийте много добре. Излейте тестото в подготвената форма. Печете за 40 минути или до суха клечка.

За глазурата:

На водна баня разтопете шоколада, като разбърквате постоянно. След като се разтопи, добавете маслото, намалете котлона и продължете да разбърквате непрекъснато, докато се получи много гладка смес. Добавете млякото и продължете да бъркате. След като сместа се сгъсти, свалете от котлона. Изчакайте да изстине поне 15 минути. Залейте изстиналия кекс с глазурата и изчакайте да се втвърди и изстине напълно преди да сервирате.

Снимка: iStock

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай