За дома

Малки ремонти: Жълто в интериора на дома

31.03.2012г. / 17 51ч.
Надежда Маринова
Малки ремонти: Жълто в интериора на дома

Малките ремонти, когато нямаме възможност за големи, също ще променят и освежат дома ни – помислете дали да не внесете жълт цвят в интериора. От дискретния светъл оттенък на хризантемата до яркия лимон, портокал или горчица – всичко е позволено. Не случайно царете и велможите са го предпочитали, тъй като той създава усещане за официалност и висша класа.

Жълтият цвят като „хранителна добавка“
Никой друг цвят не действа на човека толкова силно като жълтото – представете си, че след мъглив и сив ден, изгрява ярко слънце! Дизайнерите казват, че жълтото ще ви даде бодрост на ума и тялото, увереност и надежда, сила и търпение да противостоите на тъжните и депресиращи мисли; с негова помощ ще гледате към бъдещето с огромна радост и оптимизъм.
Жълтото е предпочитан цвят в много ресторанти, защото ускорява метаболизма.

Нежелани странични ефекти
Внимавайте да не прекалите с жълтото – тогава ще получите като странични ефекти: безпокойство, напрежение, раздразнителност, агресия, уморява очите.

Варианти на използване
Жълтото като основен цвят на стените – с тапети, латекс или на райе – с по-светли и по-тъмни ленти. Може да боядисате и само една стена за акцент.

Аксесоари и детайли
Използвайте го в рамките на картини, щори, декоративни възглавници, стикери за стените, ключове за осветлението, радиатори, лампиони, декоративни свещи, килим, пердета и др.

В кои стаи?
Жълтото е подходящо за кухня, трапезария, детска стая за основен цвят, а за детайли в кухнята, банята и коридора.

Съчетание с други цветове
Жълтото се съчетава най-добре с неутрални тонове – бяло, сиво, кафяво, но може да пробвате и със зелено и синьо – всичко зависи от нюансите.

Използвайте въображението си и творческия си усет, за да направите дома си уютно и притегателно гнездо с уникален стил.

Снимка: Stardust

Прочетете още:

Коментирай