За дома

Детска стая за момче – пирати или животни?

27.08.2012г. / 17 28ч.
Вергиния Генова
Детска стая за момче – пирати или животни?

С какво се различава детската стая за момче от тази за момиче? Основно клишето казва при момичето много розово, при момчето – никакво. Е, щом ще робуваме на клишета – никакво розово. Но все пак тази забрана, не ви ли възмущава поне малко? Както все едно да кажем никакви пирати в стаята на момичето.

Все пак да не забравяме, че родителите са тези, които формират вкуса на децата си и възприятието на цветовете. Те са тези, които без да питат обзавеждат бебешката стая, след това я правят подходяща за 3-5 годишното дете и чак след това, самото дете започва да проявява някакви свои хрумвания и идеи под влиянието на детските филмчета, приятелчетата и какво ли още не.

Многофункционалност
Важното е стаята да е многофункционална и да развива положителните черти в характера на момчето, както и да го предизвиква за нещо ново. Ако момчето ви е по-тихо и съзерцателно, нека основният кът да бъде за рисуване, четене, но нека има и неща като например шведска стена, която да бъде като предизвикателство към него.

Както и обратният вариант – ако е много буйно и сте сложили пързалка за слизане от леглото, стълбичка и дори въже за катерене, то нека има и един тих кът.

Цветовете
Специалистите ще ви кажат – неутрални, за да имате цветни акценти. Ако питате мен – жълто – много слънчево, много позитивно и много креативно!

В крайна сметка, както при момичетата, така и при момчетата много важно е каква е възрастта и доколко детето ви е изградило свое мнение за онова, което трябва и иска да го заобикаля.
Помогнете му да стигне до тази точка, ако трябва да мине през безразборното лепене на плакати и стикери. А някои се отлепват ужасно трудно и пада доста чистене.

Може би по-добрата идея е да се заложи на животинското царство – коне, тигри, лъвове, слонове... каквото детето ви харесва, пред пирати, рейнджъри, костенурки нинджа и прочие анимационни герои, на които времето им доста бързо минава. А лъвът си е лъв и посланието за сила и красота, което изпраща си остава непроменено. Възхищават му се и малки и големи. Може би всяка възраст открива по нещо различно и го интерпретира по различен начин, но важното е, че го харесва.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай