За да поддържаме дома си чист всеки ден използваме пособия за чистене, с които дезинфекцираме и измиваме различни повърхности вкъщи. Четки, гъби, парцали, ръкавици – всички тези пособия ни служат, за да можем чрез тях да приложим препаратите за почистване по предназначение. Много често обаче забравяме, че и тези пособия имат свой срок на експлоатация. Необходимо е да ги заменяме редовно, защото в тях се задържат бактерии, микроби и плесени, които могат да ни разболеят.

Как да ароматизирате всяко кътче от дома си

Кои са домашните пособия, които не заменяте достатъчно често, а трябва?

Четка за тоалетна

Четката за тоалетната е средство за почистване на тоалетната чиния, с което всеки дом разполага. Нея обаче не се сещаме да сменяме често, като така излагаме здравето си на риск. В тези четки се събират голямо количество бактерии и микроби, които могат да стигнат до тялото ни чрез повърхностите в банята и тоалетната. Не използвайте четката за тоалетна повече от 6 месеца.

Гумени домакински ръкавици

Ако ползвате гумени ръкавици за многократна употреба при почистване, трябва да знаете, че те също подлежат на редовна смяна. Колкото и да ги почиствате, те са средище за развитие на бактерии заради влажната среда. Освен това материята им се нарушава заради агресивното влияние на препаратите и така предпазната им функция е възпрепятствана. Сменяйте ги на всеки 4 седмици.

Новата нормалност: 10 неща, които ще трябва да чистим всеки ден

Гъба за чинии

С помощта на гъбата за чинии измивате всичките си съдове. Ако смятате, че препаратът за съдове изпира и гъбата, не бъдете толкова доверчиви. Нейната структура не дава възможност за 100-процентовото ѝ изпиране, а влажността предоставя среда за растеж на микроби и бактерии. Сменяйте гъбата всяка седмица, за да сте сигурни в безопасността ѝ.

Още по темата

Четки за почистване

Четките за почистване на различни неща в дома трябва да се сменят през определен период, особено ако се ползват интензивно и повърхността и влакната им са нарушени. Добре е да ги миете всяка седмица, а да ги заменяте с нови всеки месец.

Измийте ръцете моментално, ако докоснете тези 10 неща

Кърпи за чинии

Ако ползвате кърпа за подсушаване на съдовете след измиване, тя трябва да е много старателно изпирана след всяка употреба. И понеже е така, тя се износва доста бързо. Затова е добре да се сменя често.

Парцали за под

Когато замиришат лошо, парцалите за под вече са опасни за здравето. В тях са се размножили много микроорганизми, които поставят здравето ви в риск. За да не стигате дотам, сменяйте парцала за под през 3-4 седмици.

6 неща, които привличат щастието в дома