За дома

Хитри трикове за премахване на петна от бели дрехи

Как да накарате бялото пране да стане още по-бяло

20.09.2022г. / 06 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Белите дрехи са винаги на мода. Никога не излизат от тренда, но много хора ги избягват, защото се поддържат трудно. Бялото е уязвимо към петна и замърсявания, които са упорити и се премахват трудно. Белите дрехи изискват по-често пране, повече внимание към тъканите и специални похвати в прането, които да помогнат за отстраняване на упоритите петна.

5 начина за лесно премахване на петна от дезодорант

Колкото и да пазите белите си дрехи, появата на петна по тях е почти неизбежна. Някои от най-трудните за третиране и премахване петна могат да направят любимите ви бели дрехи невъзможни за повторно обличане. Това обаче не е съвсем вярно. Стига да знаете как да третирате петната по белите дрехи, ще можете да ги носите с удоволствие и без страх, че по тях ще останат невъзможни за отстраняване упорити петна.

Ето някои чудесни трикове за премахване на петна от бели дрехи:

Кафе, чай, плодов сок

Смесете една супена лъжица ябълков или бял винен оцет с една чаена лъжица течен кастилски сапун. Разбъркайте и нанесете върху петното. Оставете да действа 30 минути. След това поръсете със сода за хляб или кислородна вода директно върху петното. Разтъркайте с памучна или микрофибърна кърпа. Изперете с хладка вода.

Трикове за пране на упорити петна.

Червено вино или розе

Най-напред попийте петното с памучна кърпа, леко навлажнена с вода. Това ще помогне за абсорбиране на излишното количество вино от тъканта. След това направете спрей разтвор, като смесите ¼ чаша водороден пероксид, две супени лъжици течен кастилски сапун, няколко капки етерично масло от лимон. Разклатете добре сместа в бутилка със спрей накрайник.

Напръскайте петното със сместа. Оставете да подейства за 15-20 минути. Изплакнете със студена вода. Ако не успеете да премахнете петното от първия път, повторете процедурата.

Кал, трева, петна от почва

Грешки при прането на петна, които съсипват дрехите

Свързани статии

Земните замърсявания са много упорити и могат да направят белите дрехи неизползваеми. Но не и ако знаете как да ги третирате. За да премахнете кал, пръст или остатъци от зелена трева по белите дрехи, направете разтвор от 500 мл топла вода, ¼ чаша сода за хляб, 1 чаша бял винен или ябълков оцет. Накиснете дрехата в този разтвор за една нощ, за да се разтвори пръстта, калта или озеленената част от плата. След това изперете по стандартен начин според вида тъкан, съответно чрез ръчно или машинно пране.

Кръв

Кръвта по белите дрехи, а и не само по тях, се оказва предизвикателство за изпиране. Тя е упорита и трудна за премахване. Колкото и да се опитвате, тя все остава видима, особено върху бели дрехи. За да премахнете кръв от бял плат е нужно да приготвите подходяща смес за тази цел. Най-напред накиснете дрехата в леденостудена вода.

Как да премахнете старо петно от дреха, без да я нараните

Можете да държите петното и под течаща студена вода, като го разтривате с пръсти. Това ще помогне за постепенното отмиване на петното и разтварянето на кръвта. Напръскайте петното с течен препарат за пране, след това залейте с малко водороден пероксид. Оставете да действа 15 минути. Изперете по стандартния начин. Ако не се получи от първия път, повторете процедурата.

Коментирай
Свободно време