За дома

Лесни трикове за проверка на годността на яйцата

Как бързо да разберете дали яйцето е развалено

29.03.2023г. / 19 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Яйцата са един от най-употребяваните продукти в кухнята. Те присъстват в редица рецепти, а са и прекрасна закуска или похапване по всяко време на деня. Когато купувате яйца, те обикновено стоят на вратата в хладилника.

Въпреки че именно там им е отредено място според производителите на хладилници, вратата е най-неподходящото място за съхранение на яйца. Там температурата е непостоянна и недостатъчно ниска заради отварянето на вратата на хладилника. Това може да постави в риск годността на яйцата.

Лесни изпитани трикове за обелване на сварени яйца

И въпреки че яйцата могат да издържат и извън хладилника известно време без да се развалят, поддържането на подходяща температура за тях е важно. Яйцата могат да се развалят и по други причини. Понякога черупката им не е достатъчно стабилна и здрава, като това допуска проникване на бактерии в тях, ускоряващи процесите на разваляне.

Салмонелата е бактерия, която може да се размножи в яйцата и да предизвика сериозна инфекция. Ето защо е от голямо значение да сте наясно как да проверявате годността на яйцата, преди да ги консумирате.

За щастие има някои лесни трикове за проверка на годността на яйцата, които ще ви помогнат да сте сигурни в това дали не са развалени.

Как лесно да разберете дали едно яйце е развалено или е годно за консумация?

Тест с чаша с вода

Един от най-бързите и лесни тестове за проверка на годността на яйцето е да го поставите в чаша с вода. Ако яйцето изплува на повърхността и се носи по водата, изхвърлете го веднага. Това е признак, че е развалено и негодно за консумация.

Лесен трик за разпознаване на развалено яйце

Ако яйцето потъне, значи е плътно и с прясна консистенция, което е добър знак. Много яйца остават годни и след изтичане на обозначения срок на годност. Ако се съмнявате в тях, просто направете този тест, за да сте сигурни.

Яйцето може да остане леко изправено и да потъне наполовина във водата. Това показва, че е тръгнало да се разваля, но не е съвсем негодно за консумация. Препоръчително е да не го ядете, въпреки че в такива случаи изборът е ваш.

Проверка на черупката

Вгледайте се внимателно в черупката на яйцето отблизо. Ако тя е напукана или по нея има прахообразни налепи, прекалено много пигментни или грапави петна, по-добре не яжте това яйце. След като счупите яйцето също може да използвате очите си за щателна проверка. Ако жълтъкът се разпадне или белтъкът има мътна структура, изхвърлете го.

Какво се случва в тялото, ако намалим консумацията на яйца?

Използвайте носа си

Развалените яйца миришат силно и неприятно. Ако усетите лоша миризма след счупване на яйцето, незабавно го изхвърлете. Някои развалени яйца излъчват лош мирис дори през черупката, който може да се усети преди счупване.

Тест с разклащане

Друг лесен трик за проверка на годността на яйцата е разклащането. Доближете яйцето до ухото си и го раздвижете. Ако чувате и усещате течността вътре да се движи, яйцето е развалено. Важно е да не се чува никакъв звук при разклащане. Ако чувате бълбукане, яйцето е развалено.

Коментирай
Здраве и красота