За дома

Топ трикове за намаляване на сметките в дома

Ако не можете да пестите, помислете как да намалите разходите си

20.10.2023г. / 14 00ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Със сигурност сте изпадали в ситуация, в която с почуда установявате, че месечните ви сметки надхвърлят очакванията ви. Тогава започвате да се питате откъде идва тази сума. Когато говорим за пазаруване, можем да кажем същото – често пъти на излизане от магазина поглеждаме касовия бон, за да видим „Какво толкова взехме?“ Именно затова, в следващите редове ще ви предложим няколко лесни трика, с които да намалите сметките в домакинството и да спестите пари. Ето ги и тях:

Записвайте разходите си

В края на месеца, ако се опитате да сметнете похарчената сума за сметки, пазар и услуги вероятно ще изпитате затруднение. Със сигурност няма да успеете да си спомните къде точно е отишъл всеки лев. Затова се опитайте да водите по-детайлни бележки на похарчените суми. Така ще можете да видите черно на бяло къде точно и за какво са отишли парите ви.

7 бързи трика как да почистите дома

Не плащайте за услуги, които не използвате

Инсталирано платено приложение за четене и слушане на книги, карта за фитнеса (която не използвате) – помислете за всички подобни услуги, които реално не използвате или поне не толкова, колкото бихте желали.

Неща, които да не купувате втора употреба

Спестете от книги

Този трик напомня на предишния, но с обратен знак – ако сте любител на четенето, но бюджетът ви не позволява да отделяте суми за няколко книги месечно, обмислете дали не е по-добър вариант да си инсталирате приложение за четене и слушане на книги. Или пък си направете карта за местната библиотека. Едногодишната такса за повечето библиотеки в страната рядко надвишава сумата от 10 лв. Така на цената на една книга ще имате достъп до хиляди заглавия, при това не само на вашия език.

Намалете разходите

Ако ви е невъзможно да пестите с бюджета, с който разполагате в момента, тогава може би е добре да помислите как да намалите разходите. Обърнете внимание дали не харчите прекалено много за занимания, които не са жизненоважни – като например хранене навън или пък развлечения. За да не ограничавате социалния си живот, можете да помислите за следните алтернативи:

  • Потърсете безплатни събития.Вижте календара със събития в социалните мрежи и си отбележете тези, които са с безплатен вход или пък такива, организирани от местната община. През летните месеци можете да посетите театрални или кинопрожекции на открито.
  • Сметнете разходите за ресторанти. Ако сте от семействата, които обичат да се хранят навън, направете си сметка колко точно пари харчите за това. Предвид бюджета ви, може би приготвянето на храна у дома ще бъде доста по-евтин и здравословен вариант. Можете дори вместо срещи с приятели в заведения да си организирате домашни партита, като нека всеки поканен да донесе по нещо – било то напитка или храна.

Не харчете прекалено много, когато вземете заплата

Ако с нетърпение очаквате датата на аванса или заплатата ви и съзнателно отлагате всички разходи за този ден, рискувате когато той дойде, да похарчите прекалено много. След седмица можете дори да сте преполовили заплатата си. Ето защо, преди да изпаднете в екзалтация, помислете добре. Ако много искате да си купите нещо, което не е жизненоважно, отложете покупката с няколко дни. След този период може дори да сте забравили за иначе толкова силно желаното нещо.

Как да организирате бюджета си така, че да пестите пари

Спрете да харчите за неща, които вече имате

Ако се вълнувате от козметика и дрехи, със сигурност попадате в маркетинговите капани на индустриите, свързани с тях. Рекламите, които обещават, че с този крем вие наистина ще подобрите кожата си и ще премахнете бръчките, могат да ви накарат да купувате, без дори да се замисляте. След шопинг, прибирайки се вкъщи вероятно сте установявали, че вече имате подобен продукт. Същото важи и за дрехите – поредният чифт дънки няма да освежи гардероба ви толкова много. Що се касае до козметиката – използвайте по-минималистичен подход – съсредоточете се върху конкретни продукти или цяла серия, вместо да купувате на парче. Дрехите избирайте внимателно и се старайте те да са различни като стил и вид, за да можете да разнообразявате облеклото си и винаги да изглеждате различно.

Как да се научите да се придържате към месечния си бюджет?

Включете „ретро“ елемент в обзавеждането

Ако ви предстои обзавеждане на жилище, със сигурност ще се изненадате от цените на мебелите. Можете да потърсите вдъхновение от някоя от платформите за видео или фотосподеляне и да включите към мебелировката си ретро елементи. Стара маса, скрин, гардероб, спалня или холна маса – мебелите отпреди години често пъти са изработени много по-добре, а материалите са истински и качествени.

Коментирай
Свободно време