За дома

Хитри трикове за премахване на боя за коса от повърхности и дрехи

Как да почистите упоритите остатъци от боя

28.04.2023г. / 13 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако боядисвате косата си сами вкъщи, вероятно знаете как петна от нея могат лесно да попаднат по всякакви повърхности. Колкото и да внимавате, пръскането с боя по околните мебели и тъкани е почти неизбежно. И това се оказва проблем, защото боята за коса е агресивна и трудно може да се премахне и почисти.

Трикове за премахване на петна от масло по дрехите

За щастие има някои много хитри трикове, с които да премахнете боята за коса от различни повърхности. Кои са те?

Лакочистител

Лакочистителят е подходящ за разтваряне на петна от боя, тъй като съдържа вещества с активно разтварящо действие. Подходящ е за премахване на боя по кожата, не по предмети и други повърхности, защото може да ги увреди.

Сода бикарбонат

Содата също е подходяща за премахване на боя за коса по кожата. Не е препоръчително тя да се прилага върху други повърхности, защото може да ги увреди заради абразивната си текстура. Смесете 2 лъжици сода с 1 лъжица вода. Разбъркайте до получаване на паста. Втрийте в кожата с кръгови движения, след това изплакнете.

Как да почистим упорити петна от дрехите

Паста за зъби

С паста за зъби успешно можете да премахнете петна от боя по кожата. Разтрийте засегнатото място с малко паста за зъби. Ако е засъхнало, може да използвате и стара четка за зъби. Изплакнете с вода след това. Не търкайте прекалено силно, за да не раздразните кожата.

Сода за хляб и ябълков оцет

Сместа от сода и оцет може да направи чудеса с премахването на боя за коса от текстилни материи. Смесете равни части ябълков или бял винен оцет със сода за хляб. Разбъркайте добре, докато се получи консистенция на паста. Втрийте в засегнатото място. Оставете да подейства известно време, след което изплакнете.

Свързани статии

Спирт

Премахването на боя за коса със спирт е подходящо за емайлирани повърхности. Кислородната вода също върши чудесна работа за отстраняване на боя за коса от мивки, смесители и други гладки повърхности, за които сте сигурни, че няма да се увредят при прилагането им. Такива са плочки, вана, мивка, смесители.

Хитри трикове за премахване на петна от бели дрехи

Кислородна белина

Кислородната белина е подходяща за премахване на петна от боя по текстилни материи. Тя е добра опция, защото не засяга цветовете на дрехите, а разтваря остатъците от боя. Смесете ½ чаша кислородна белина с 2 чаши вода. Разбъркайте и накиснете засегнатия участък от тъканта в тази смес. Оставете да подейства известно време, изплакнете.

Снимка: iStock

Коментирай