За дома

7 начина да организирате дома си така, че да е винаги подреден

Не чакайте голямото пролетно почистване

23.03.2024г. / 05 00ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Ако сте от дамите, които обичат реда във всяка сфера от живота си, може би прекарвате много от свободното си време в разтребване и подреждане на дома. Но колкото и това да ви доставя удоволствие, със сигурност може би ви отнема и доста време и вероятно искате да съкратите поне малко този процес. Ето защо в следващите редове ви предлагаме няколко трика, които ще ви помогнат да поддържате дома си винаги подреден. 

Разчиствайте редовно 

Безпорядъкът е най-големият враг на вашия дом. „Редовно разчиствам. Ако си купите пет нови ризи, пет стари ризи трябва да излязат от дома ви“, това споделя Джил Мур, сертифициран специалист по организация и собственик на Organized Jill. „Има ограничено количество налично пространство в килера и искам да мога бързо и лесно да намирам дрехите си, без да се налага да ги натъпквам прекалено силно“, това пък споделя Алана Фрост, основател и главен изпълнителен директор на Alana’s Organizing. Според специалистката, не трябва да се чака цяла година, за да се направи голямо пролетно почистване. Тя добавя, че обикновено минава през къщата си около три до четири пъти годишно и почиства това, което не се използва. „Когато се прави на всеки няколко месеца, не е толкова натоварващо и е по-лесно да решите какво да задържите или дарите, защото вземате по-малко решения“. „По този начин нищо не остава в къщата много по-дълго, отколкото е необходимо, и нещата никога не излизат извън контрол.“

Свързани статии

Пробвайте с микроорганизиране 

Ако искате да имате организиран дом, погрижете се да си направите микроорганизирани зони в дома, в помещения като кухня, баня или перално помещение. В тях има много малки предмети, които често буквално са натъпкани на едно място. Затова използването на органайзери за чекмеджета, контейнери и отделни зони за всяка група и категория може да поддържа нещата в ред. Това също така улеснява намирането на това, от което се нуждаете. Всеки предмет в дома ни има едно определено място. 

Перете по веднъж на ден

В зависимост от това колко зареждания на пералнята обикновено правите на седмица, може да не е необходимо да правите това всеки ден. Опитайте се да си създадете навик да пускате по една пералня сутрин. Ако работите извън дома и нямате възможност да изсушите прането преди да излезете, пуснете машината си на отложен старт (ако имате това като функция), така че изпраното да е готово за поставяне в сушилнята, когато се приберете у дома. 

Свързани статии

Приоритизирайте

Направете списък с това, което бихте искали да свършите, и след това подредете по приоритет какво трябва да се направи и какво може да изчака до следващия ден или два. Предвид времето, с което разполагате, запишете своите реалистични цели за почистване и се придържайте към тях, преди да се опитате да правите други неща.

Почиствайте след себе си незабавно 

Ако правите това, поддържането на чист дом автоматично ще изисква по-малко работа. Почти всичко се почиства много по-лесно, ако го направите веднага. И ако почистването на нещо отнема по-малко от 5 минути, струва си да го направите сега, вместо да го отлагате за по-късно. Създайте си навик да връщате нещата така, както трябва да бъдат, след като приключите с тях. Ако например сте преместили одеяла и възглавници, докато гледате филм във всекидневната, отделете малко време, за да сгънете одеялото и да подредите възглавниците, когато филмът свърши. Ако имате малки деца, на които все още нямате доверие да почистят всичко сами, научете ги да ви казват ако са разлели нещо или са направили бъркотия. 

Свързани статии

Дръжте нещата, които използвате често, на леснодостъпно място 

Ще бъде по-вероятно да приберете нещата, ако това е лесно. Освен това ще бъде по-вероятно да намерите вашите неща отново, ако ги съхранявате близо до мястото, където биха ви били полезни. Използвайте повече опции за съхранение на предмети, които използвате само от време на време. Ако отделите време, за да направите място за всичко, ще бъде по-лесно да върнете нещата там, където трябва да бъдат, когато приключите с тях. 

Почиствайте банята след всяко къпане 

Парата и горещата вода от вашия душ или вана ще помогнат на мръсотията да се отстрани по-добре и така ще можете да почистите много по-лесно, веднага след като приключите с използването им. Това също предпазва от натрупване на мръсотия или сапунена пяна.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
hmmm ( преди 4 седмици )
Третото нещо е да имате достатъчно добре платена професия, която да ви осигурява финансите за т.1 и т.2, а ако имате такава, то спокойно можете да си наемете и фирма за почистване на домът ви, както и да организирате храненето си чрез доставка на храна по домовете. Това означава, че дори не е задължително или крайно необходимо да имате уменията на кулинарен шеф, за да се храните добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
hmmm ( преди 4 седмици )
Първото, което ви е необходимо, за правилното почистване на домът ви, е добра квадратура на имота, която е съобразена с нуждите ви и в която има място за всичко важно в ежедневието ви от ваша гледна точка. Второто нещо е да се снабдите с електроуреди, черна и бяла техника, които са максимално енергоспестяващи и с много програми/функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар