3 лесни гръцки разядки. Снимка: istock
Дори да не посещавате Гърция за лятната си почивка, нищо не пречи да почерпите малко вдъхновение и да разнообразите лятното си меню. Вижте какво можете да опитате:
За нея ще ви трябват:
Пригответе всички съставки. Разстелете тортилата върху дъска или друга чиста работна повърхност, след което я намажете със сместа от сирене фета и кисело мляко. Оставете малък празен бордюр по краищата. Поръсете равномерно ситно нарязаните зеленчуци върху сиренето, след което поръсете с риган и черен пипер. Навийте тортилата възможно най-стегнато, след което я увийте в прозрачно фолио. Приберете в хладилника за около половин час, за да стегне малко. Разопаковайте тортилата и я нарежете на около 8 равни кръга. За сервиране, разстелете я върху чиния (или я поставете настрани и я надупчете с коктейлна клечка – по ваш избор!).
Подготовка: 15 минути
Общо: 15 минути
Порции: 8
Хранителна информация за 1 порция:
Калории 40
Въглехидрати 3 г
Протеини 1 г
Мазнини 2 г
Необходими продукти:
*за дзадзики соса
Сложете киселото мляко в малка купа или чиния и добавете чесъна, краставицата, копъра и лимоновия сок. Разбъркайте всичко добре. Смелете малко черен пипер отгоре и поръсете с малко зехтин и черен пипер.
Измийте тиквичките и отрежете самите краища. След това ги нарежете на три или четири големи парчета, в зависимост от размера. Разрежете всяко парче наполовина, така че да имате 2 полукръга. След това ги поставете плоско (със зелената страна нагоре) и нарежете на парчета, за да се пържат. Смесете брашното, солта и бакпулвера в кана или малка купа. След това бавно добавете охладената вода и разбъркайте, докато получите гладко тесто. Загрейте олиото, докато зацвърчи. Извадете тиквичките с вилица и ги поставете внимателно в горещото олио. Оставете да се готвят 2 или 3 минути, като ги обръщате веднъж, ако е необходимо. Когато пържените тиквички се надуят и станат златисти, извадете ги с решетъчна лъжица. Отцедете върху кухненска хартия. Повтаряйте, докато всички тиквички се изпържат. Сервирайте, докато са още топли и хрупкави, с дзадзики сос отстрани (по желание).
Подготовка: 10 минути
Готвене: 15 минути
Общо: 25 минути
Порции: 4-6
Хранителна информация за една порция:
Калории: 680
Въглехидрати: 32 г
Протеини: 10 г
Мазнини: 58 г
Какво ще ви е необходимо:
За диповете:
Нарежете сиренето халуми на приблизително еднакви по размер „пържени картофи“. Оваляйте пържените картофки в брашното. Загрейте мазнината, докато зацвърчи. След това внимателно спуснете пържените картофки в олиото. Пържете за няколко минути от всяка страна или докато станат златисти и хрупкави (обърнете с вилица). Може да се наложи да направите това на 2 или повече партиди. Извадете внимателно от олиото с решетъчна лъжица и сервирайте веднага с диповете.
Подготовка: 5 минути
Готвене: 10 минути
Общо: 15 минути
Порции: 4 (като предястие)
Хранителна информация:
Калории 215
Въглехидрати 3 г
Протеини: 14 г
Мазнини: 16 г
Да ви е сладко!