Здраве и красота

Безплатни очни прегледи по случай Световния ден на зрението

Фондация „Съпричастен кръст“ организира благотворително профилактични безплатни очни прегледи за катаракта и глаукома по случай Световния ден на зрението

04.09.2013г. / 14 11ч.
Аз жената
Снимка: Sxc.hu

Снимка: Sxc.hu

По случай Световния ден на зрението, Фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе в МЦ“ Св. Иоан Рилски“ гр. Пловдив безплатни очни прегледи за катаракта и глаукома на 27.09.2013,08.10.2013 и 11.10.2013 г.

Тази година мотото на Световния ден на зрението е „Универсално здраве за очите“.

Световният ден на зрението се отбелязва на втория четвъртък на месец октомври. Тази година, 2013, той се чества на 10 октомври.

По случай Световния ден на зрението Фондация „Съпричастен кръст“ ще проведе благотворително безплатни очни прегледи на пациенти с катаракта и глаукома. Прегледите ще се извършат на 27.09.2013 г., 08.10.2013 г. и 11.10.2013 г. от 12:00 до 18:00 часа в МЦ „Св. Иоан Рилски“, гр. Пловдив от доц. д-р Красимир Коев от Медицински университет София, специалист по очни болести. Телефонът за записване на желаещите е 032/ 670 100. Фондация „Съпричастен кръст“ целогодишно провежда благотворителни безплатни очни прегледи на социално значими заболявания, като катаракта, глаукома и др. През 2012 г. по случай Световния ден на зрението 2012 Фондация „Съпричастен кръст“ съвместно с Медицински център „Св. Иоан Рилски“ проведе за първи път в нашата страна безплатни профилактични очни прегледи. Инициативата е част от проект на фондацията за въвеждане на регламентирани профилактични безплатни очни прегледи за цялото население на България.

През 2013 г. се отбелязва началото на новия план за действие на Световната здравна организация, с насоченост към повишаване на осведомеността относно зрителните проблеми, профилактиката и намаляването на случаите на предотвратима слепота и зрителни увреждания в периода 2014-2019 г. Основна цел на глобалната инициатива е премахване на слепотата, която е лечима до 2020 година.

Световната здравна организация (СЗО), която е координиращ орган на ООН, свързан със здравето и Международната агенция за превенция на слепотата, участват активно в координирането на събития и дейности в Световния ден на зрението.

Според Световната здравна организация (СЗО) приблизително 285 милиона души по света живеят със слабо зрение и слепота. От тях 39 милиона души са слепи и 246 000 000 имат умерено или тежко увреждане на зрението. Според статистика на Световната здравна организация, световното население застарява, но се увеличава и слепотата, причинена от хронични заболявания. Над седем милиона души ослепяват всяка година, но до 80% от случаите на слепота могат да бъдат избегнати, ако са резултат от лечими очни заболявания.

Около 80 процента от 45-те милиона слепи хора в света са на възраст над 50 години. Около 90 процента от тях живеят в страни с ниска доходност, където възрастните хора, особено по-възрастните жени, срещат трудности при получаване на необходимите грижи за здравето на очите. Въпреки това, много от възрастовите увреждания на зрението, водещи до слепота като катаракта, глаукома и рефрактивни аномалии, могат да се излекуват лесно и евтино. Навременната намеса често забавя или намалява тяхното въздействие върху зрението.

Топ причини за слепотата са:

  • катаракта
  • глаукома
  • свързана с възрастта дегенерация на макулата

Според Световната здравна организация, катарактата е най-честата причина за слепота. Най-застрашени от това заболяване са хората над 60 години. Проучванията показват, че от катаракта страдат 60% от населението между 65 и 74 години и 80% над 75 години. 60 милиона от населението в света са слепи от катаракта. Катарактата е помътняване на естествената леща на окото. Основното оплакване при това заболяване е постепенно намаляване на зрението. Популярното название е „вътрешно перде“, защото пречи на ясното виждане. Единственото ефективно лечение е оперативното. Не е правилно да се чака „пердето да узрее напълно“ – т. е. пациентът да различава само светлина – това затруднява съвременните хирургични техники.

Свързани статии
Глаукомата е втората най-честа причина за слепота в световен мащаб. Според проучвания 4,5 милиона души по света са загубили зрението си вследствие на глаукома, като това число се очаква да нарасне. В световен мащаб болните от различни форми на глаукома са между 70 и 90 милиона с тенденция непрекъснато да се увеличават. Приблизително 50% от болните остават недиагностицирани. Между 2 и 4 процента от населението над 40-годишна възраст боледува от глаукома, като само половината от болните знаят за това. Очаква се засегнатите от глаукома да достигнат до 11,2 милиона до 2020 г. Глаукомата не може да се излекува, но чрез ранното й диагностициране може да бъде спряно нейното развитие и зрението да бъде запазено. Напоследък се наблюдава появяване на глаукомата в по-ранна възраст – над 30 години.

Положението у нас е аналогично. По данни на Националната глаукомна асоциация, в България от глаукома страдат между 70 000 и 80 000 души, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват.

Сред приоритетните цели на инициативата са:

Повишаване на обществената осведоменост относно слепотата и зрителните увреждания, както и за сериозните международни проблеми на общественото здравеопазване.

Насърчаване на правителствата, по-специално министрите на здравеопазването, към отпускане на средства за национални кампании за предотвратяване на слепотата.

Обучение на целевите групи за превенция от слепота.

Сред дейностите за информираност и повишаване на осведомеността, са поставянето на надписи, плакати, брошури и др, чрез които да се постигне осведоменост относно предотвратимата слепота.

В съответствие с основната идея на тази иновативна програма, темата за Световния ден на зрението през 2013 г. е под мотото „Универсално здраве за очите“.

Важна част от програмата е увеличаване на достъпа до комплексни услуги за грижа за очите, интегрирани в системите на здравеопазването. „Универсално здраве на очите“ включва няколко важни аспекта за успешното постигане на очно здраве.

Всяка година се съсредоточава върху един аспект от темата „Призив към действие“. През 2013 г., този призив гласи:

Изследвайте зрението си!

Важна част от програмата е изграждането на успешна и устойчива мрежа за здравето на очите. Тя цели информираност на пациентите и осигурява достъп до услугите за очни грижи в различни направления, в зависимост от степента на необходимост, възраст и други фактори.

Инициативата е съсредоточена върху изследване и диагностика на зрението.

Очният преглед е първата стъпка към диагностициране и лечение за почти всички очни заболявания. Призивът е насочен към пациентите да изследват зрението си за предприемане на мерки срещу различни очни проблеми, като рефракционни аномалии, диабетна ретинопатия, катаракта и др.

Световният ден на зрението се отбелязва за първи път на 8 октомври 1998 г. Това събитие по-късно се интегрира като инициатива с глобална значимост.

Коментирай