Здраве и красота

Нервни тикове и навици – по-опасни за здравето, отколкото си мислим!

Невинното докосване на лицето носи повече вреди, отколкото сте предполагали!

15.02.2014г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимки: photl.com

Снимки: photl.com

Скърцане със зъби

По време на сън или под влияние на силен стрес много хора стискат силно зъбите си, при което се получава звучно триене. След време обикновено зъбният емайл се нарушава, стига се до заболявания на корените на зъба в дълбочина и в крайна сметка – умъртвяване и поставяне на коронки. Не искате това да се случи на вашите зъби, нали? При такъв вид патология съществуват специални гумени предпазители за употреба през нощта.

Свързани статии

Облизване и хапане на устните

Нервното постоянно облизване на устните може да ги изложи на вредното влияние на стомашните ензими, които се натрупват в слюнката ви, защото мозъкът изпраща сигнали, че вие ядете нещо, което трябва да бъде разградено. В резултат се появява сухота, изпръхване на устните, ранички от прегризване на горния слой на устната.

Дъвчене на вътрешността на бузите

Подобен вреден навик на хапането на устните е не по-малко опасен. Разраняването на устната лигавица помага на болестотворните микроорганизми по-лесно да проникнат в организма ви, което може да доведе до различни възпаления, инфекции и заболявания.

Хапане върха на химикалката или молива

Замисляли ли сте се колко микроби има по предметите, които използвате в ежедневието си? Има ли нужда да обясняваме защо този навик е вреден? Освен разпространението на бактериите, гризането и смукането на химикалката може да засегне здравето и на зъбите ви, инфектирайки тъканта на венеца.

Коментирай