Здраве и красота

Най-канцерогенните храни

Кои храни задължително трябва да се избягват?

07.06.2014г. / 16 00ч.
Илияна Николова
Снимка: Thinkstock

Снимка: Thinkstock

Вероятно повечето от нас се радват, че са се родили в новото технологично време, в което всичко е по-лесно, в сравнение със Средновековието и древността. Но съвремието носи със себе си и заболявания, появили се заедно с него! Едно от тях е ракът.

Все по-увеличаващ мащабите си и поразяващ огромен брой хора всяка година по целия свят, ракът е чумата на нашето време. Времето, в което плащаме цената за собствения си технологичен прогрес.

Много неща в нашето ежедневие се оказват канцерогенни. Храната е едно от тях. Кои са най-канцерогенните храни, които директно причиняват рак или увеличават риска от по-ранното му появяване.

10. Пържени храни

Пържените храни са едни от най-канцерогенните храни заради термичната обработка и най-вече препържената коричка, която образуват вследствие на готвенето. Температурата на готвене става прекалено висока и по този начин в храната се образуват канцерогенни съединения. Да не говорим за пържените картофки по заведенията! Там мазнината се използва многократно, което е абсолютно немислимо!

9. Консервирани храни

Ако искате да се предпазите от канцерогенното действие на консервираните храни, трябва да забравите за всички фабрично приготвени доматени пюрета, сосове за пица и спагети, купешки сладка, консервирано месо и риба. Списъкът е голям! Вместо това избирайте храна в стъклени опаковки.

Свързани статии

8. Пуканки на микровълнова фурна

Полуготовите пуканки са поставени в торба, която е облицована с химично вещество, което се явява канцерогенният агент. Според изследванията, пуканките за микровълнова фурна се свързват с рак на черния дроб, рак на тестисите и панкреаса.

7. Преработено месо

Преработените меса съдържат натриев нитрат, който е отговорен за увеличаването на риска от размножаване на ракови клетки. Преработените храни съдържат консерванти, които са отговорни за други заболявания, обвързани с други състояния, причинени от лош начин на живот.

6. Червено месо

Червеното месо увеличава риска от рак на дебелото черво. Но ако бъде консумирано в строго контролирани дози, може да има обратното действие. Умереното количество червено месо има своите ползи за здравето, но трябва да се уверите, че е постно, че няма прекалено много тлъстини. Излишното количество червено месо предизвиква рак на гърдата, на дебелото черво и на панкреаса.

5. Захар

Захарта и изкуствените подсладители също причиняват рак. Но основният виновник е високофруктозният царевичен сироп, който присъства в бисквитите, вафлите, соковете и сосовете. Вместо това заменете го с естествени подсладители и захари, като стафиди, ябълки, фурми и др.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
изи ( преди 5 години )
Въпросните храни ги продават масово в хранителните магазини-какво да се прави ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6 rate up comment 1 rate down comment
Кристин Бауатенг ( преди 8 години )
Защо пишете небивалици ? Какво и е на рафинираната захар ? Яжте си от всичко по - малко и така. Ако не да си ходиме на село и да ядем био храниот кравата и козата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 9 rate down comment
До 3 ( преди 9 години )
Моляте отиди и се застреляй някаде, че говориш такива глупости дето ги няма по света. Вземи прочети малко медицинска литература преди да пишеш такива безумни простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16 rate up comment 1 rate down comment
до 2 ( преди 9 години )
Интересно какъв диетолог си и къде си учила щом си съгласна? Повечето от тези глупости са генерализации, което ги прави неверни! Най-малкото НЯМА научни изследвания, които да потвърждават колко е канцерогенна дадена храна. Ще дам пример с консервирана риба - аншоата се консервира и е точно обратното на вредна според една камара изследвания. Дори се дава на хора с анемия в едно такова и има удивителен ефект. Глупости от сорта на "увеличава броя ракови клетки" са престъпни, защото отново няма научни изследвания...та *** лекари дори не знаят какви точно са раковите клетки, че да знаят кой ги увеличава. Ракови клетки в организма НЯМА - това са нормални клетки, които реагират на много силно токсичен дразнител. Ако хапнеш пържени картофи, те са дразнител, но човешкият организъм може лесно да пречисти последствията. Ако години наред ядеш пържено, захар и луканки, то има натрупване, което кара тялото да реагира като "обгражда" токсичните елементи с клетъчна маса - ТОВА Е РАКЪТ! Не бъдете *** да си мислите, че ако хапнете една бисквита ще хванете рак, но живейте пълноценно и компенсирайте с антиоксиданти, следете теглото и мазнините в тялото си. Така ви гарантирам, че рак няма да хванете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5 rate up comment 4 rate down comment
до деси ( преди 9 години )
Защо, деси, какво те притесни? Аз съм диетолог и съм съгласна с нещата в статията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 6 rate down comment
Desi ( преди 9 години )
айде, като превеждате чуждестранни статии да не е мотамо. съобразявайде ги малко и с българската действителност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време