Здраве и красота

Фолиевата киселина предпазва от кариеси

Кои храни са богати на фолиева киселина?

28.06.2014г. / 14 00ч.
Михаела Лазарова
снимка: thinkstock

снимка: thinkstock

Фолиевата киселина е вариант на витамин В9. Тя е основна хранителна добавка, която участва в множество функции в тялото, включително клетъчна функция, ремонт на клетките и много други.

Телата ни не могат да я съхранят дълго време, тъй като тя е водноразтворим витамин. Важно е да не се допуска нейният дефицит, особено по време на бременност, тъй като тя намалява риска от вродени дефекти.

Според специалисти фолиевата киселина може да възпрепятства и появата на редица орални проблеми. Вижте защо е важна за оралното здраве (тук може да намерите и кратък списък на храни, богати на фолиева киселина).

Заболявания на венците

Когато говорим за орално здраве, няма как да не споменем здравето на венците. За жалост, то е често пренебрегвано, а не бива. Редица проучвания са установили, че фолиевата киселина играе ключова роля в запазването на венците здрави.

Тя е важна и за предотвратяване появата на гингивит и пародонтоза. Достатъчният прием на фолиева киселина може да намали възпалението на венците и да ги направи по-устойчиви към зъбната плака и анаеробните бактерии, които са едни от основните виновници за образуването на кариеси и лош дъх.

Фолиевата киселина намалява кървенето на венците, което често подсказва за заболяване на устната кухина.

Гангрена язви

Това са язви, които се появяват в устната кухина. Дразнещи са и могат да направят храненето и приема на напитки труден и болезнен. Не е установена точна причина за тяхната поява, но фактори като стрес, умора, нездравословно хранене могат да отключат появяването им.

Свързани статии

Ако се допусне дефицит на фолиева киселина, това също може да се окаже ключов фактор за образуването на гангрена язви. Благодарение на нея тъканта на венците и устната кухина е здрава и се възстановява бързо при евентуално възпаление.

Затова не бива да се допуска дефицит на този важен витамин.

Афти в устата

Афтите са друг вид неприятни рани в устната кухина, които нарушават нормалния ритъм на живот. Те се образуват по езика, вътрешността на бузите. Достатъчният прием на фолиева киселина ще намали риска от тяхната поява.

Краниофациални дефекти

Това е състояние, което често се описва като заешка уста, цепнато небце, вълча уста и т. н. Това е често срещано при тези бебета, чийто майки са допуснали дефицит на фолиева киселина по време на бременността (и не само, проблемът може да се дължи на хромозомни аномалии, употреба на наркотици, алкохол и други).

Коментирай