Здраве и красота

Причини за лош мирис на потта

Какво ви кара да понамирисвате неприятно?

21.01.2020г. / 12 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Потта е неприятна част от нас. Тя е начинът, по който нашето тяло се освобождава от токсините и контролира температурата си. Без нея вероятно не бихме могли да оцелеем дълго време. Но въпреки това тя ни притеснява, потиска, отвращава и се чудим как да я прикрием, а в някои случаи дори да я премахнем.

Вероятно някои хора са забелязали, че потта има различен мирис при различните хора. Ако се съсредоточите повече ще усетите, че и вашата собствена пот има различен мирис в различните моменти. На какво се дължи това?

Стрес

Стресът е един от най-мощните двигатели и регулатори на това какви вещества ще се отделят с потта ви, съответно на какво ще мирише тя. При стрес кожата се насища с кортизол, хормон на стреса, който придава силна миризма на тялото. Примесен с бактериите и екскрементите в потта той предизвиква кисела, неприятна миризма.

Определени материи

Платовете, от които са направени дрехите също могат да причинят лоша миризма. Не се чудете, ако потта ви в памучна блуза не мирише, но в такава направена от полиестер – да. Изкуствените тъкани пречат на естественото изпаряване на потта. Тя остава върху кожата, а изкуствената материя усилва миризмата и държи в плен бактериите по кожата.

Дезодорантът може да е неподходящ

Не всички дезодоранти са подходящи за всички типове кожа. Някои хора с различен хормонален баланс на тялото имат нужда от по-силна защита, докато други не.

В повечето случаи хората се обръщат към антиперспирантите – специализирани дезодоранти срещу изпотяване. В тях се съдържат алуминиеви соли, които в съприкосновение с кожата и веществата, отделени чрез потта, могат да предизвикат лоша миризма.

Някои медикаменти

Медикаментите могат да са в основата на появилата се неприятна и силна миризма на потта. Лекарствените съставки се разнасят в целия организъм чрез кръвта и поради тази причина се излъчват през кожата и чрез потта. Ето как някое от вашите лекарства може да ви е причинило появилата се лоша миризма на потта.

Някои храни

Храните, които консумирате, също са от значение. Така например чесънът предизвиква не само лош дъх, но и силна миризма на потта. Това се дължи на серните съединения в него, които в комбинация с бактериите в кожата могат да имат лоши последици за вашето самочувствие.

В други случаи пък липсата на определени вещества също може да е в основата на лошата миризма на потта. Ако ви липсва магнезий например дезодорантът ви може и да не се справи да прикрие лошия мирис.

Честотата на ходене до тоалетна

Важно е да не стискате, когато ви се ходи до тоалетна независимо по каква нужда, защото задържането на токсините в тялото има лоши последици. Връщането на екскрементите навътре в организма ги насища с нови токсини и така омагьосаният кръг ви прави зле миришещи.

Снимки: iStock

Коментирай