Пълноценната тренировка изисква дисциплина не само по време на физическата активност, но и след това. За да бъдат упражненията ви в залата или извън нея ефективни, трябва да не правите някои неща след тренировка. Кои са те?

1. Не яжте тежка храна и обилни порции.

След интензивна тренировка е изключително вредно да погълнете голяма порция трудносмилаема храна. Необходимо е време, за да може тялото ви да се „охлади“ след физическите усилия и процесите в организма да се върнат към нормалните си обороти.

Упражнението „планк“ – достатъчно за идеална фигура!

Поглъщането на тежки порции храна изисква енергия за обработка, а това затруднява възстановяването на процесите в тялото.

2. Не пийте захарни напитки.

Нормално е първото нещо, което ви се прииска след усилена тренировка да е чаша с любимата ви газирана напитка. Тези напитки обаче са с високо съдържание на захари, фруктоза, царевичен сироп и други високовъглехидратни вещества, които затрудняват тялото в обработката им след тренировка.

3. Не взимайте дрямка.

Колкото и да сте уморени, изчакайте известно време с дрямката и съня. Пълното отпускане на организма след интензивна тренировка пречи на нормалното възстановяване на мускулите. Изчакайте около час преди да легнете и да заспите.

4. Не пропускайте разтягането.

Разтягането е много важна част от рутината при тренировка. Необходимо е да се прави както преди, така и след упражнения. Задължително е да разтегнете бавно и внимателно мускулите след тренировка, защото това освобождава натрупаната в тях млечна киселина. Това намалява сковаността, болките, мускулната треска и подобрява гъвкавостта.

Още по темата

5. Не докосвайте лицето си с потна кърпа или с ръце.

Не го правете, ако искате да се предпазите от опасните бактерии, натрупани по тялото и ръцете ви, особено във фитнеса.

Какво се случва с организма след спиране на тренировките

6. Не оставайте с потните дрехи.

Дори фитнесът, в който тренирате, да се намира близо до жилището ви, дори да сте с кола и да считате за по-удобно да се метнете в нея с анцуга си и да се изкъпете вкъщи – не го правете. Потните дрехи, съхнещи на тялото ви, крият редица рискове за здравето.

7. Не забравяйте да пиете вода.

Важно е да сте много добре хидратирани по време на и след тренировка. Пийте вода след интензивни упражнения, особено ако те са предизвикали обилно изпотяване.