Здраве и красота

6 начина да намалим силните газове и подуването

Направете прочистваща диета

30.04.2018г. / 16 59ч.
Нина Иванова
Снимка: istock

Снимка: istock

Образуването на газове е неприятно за всеки човек, особено когато е силно и болезнено. Честите газове могат да предизвикат и подуване на корема, дискомфорт, който да наруши ритъма ни на живот. Газовете се появяват в следствие на различни причини.

Вижте как може да си помогнете и да ограничите процеса на образуване на газове.

Яжте бавно и внимателно

Бързото хранене е най-сигурният начин коремът ви да се подуе и да получите неприятни газове. Дъвчете храната бавно, насладете ѝ се и това ще се отрази добре на стомашно-чревния тракт.

Когато се храните бавно и внимателно:

– ограничавате приема на неволно поемане на въздух;

– увеличават се началните етапи на храносмилането от секретите на слюнчените ензими, които са необходими за метаболизма;

– разграждат се хранителните компоненти чрез механиката на дъвчене, което увеличава шанса остатъците от храна да преминат гладко.

>> Изпитани домашни лекове срещу газове и подуване на корема <<

Пийте повече вода между храненията

Подсигурете плавното движение на храната през стомашно-чревния тракт, като го хидратирате добре между храненията с чиста вода. Хидратацията е ключът към отстраняването на отпадъците от тялото, смазва влакната, които причиняват подуване.

Направете прочистваща диета

Този тип диета може да ви помогне да разберете кои са храните, които ви причиняват газове и често подуване на корема. Като за начало изключете храните, които се смятат за основни виновници за появата на газове, а именно: брюкселско зеле, броколи, варива, царевица, картофи, храни с много мазнини и преработени храни.

Направете го постепенно за няколко дни. Изчакайте поне седмица да видите резултатите и почнете отново да прибавяте от тези продукти към начина на хранене. Така най-лесно ще разберете кои са проблемните храни и ще знаете да не ги консумирате често.

>> Неочаквани причини за поява на силни газове <<

Подкрепете стомашните киселини

Стомашната киселина е от изключителна важност за етапите на храносмилане. Тя е отговорна за:

– стерилизирането на храната;

– активация на храносмилателни ензими;

– активира секрецията на жлъчката;

– разгражда белтъчините.

Без добри нива на стомашните киселини, ние нямаме възможност да стерилизираме храната, да унищожим нежеланите микроби и да я асимилираме по правилен начин. Стомашните киселини намаляват стреса в цялата храносмилателна система.

>> Какво може да облекчи газовете и подутия корем <<

Използвайте храносмилателни ензими

Храносмилателните ензими могат да помогнат да се разградят хранителните компоненти, които хранят бактериите и допринасят за образуването на газове. Тези храносмилателни ензими могат да се открият в хранителните добавки, както и в много сурови и ферментирали храни и напитки, например в ябълковия оцет.

Въпросните ензими успяват да разградят захарите, нуклеинови киселини и аминокиселини, така че да се асимилират по-лесно от тялото. Например, газовете и подуването са симптоми на дефицит на ензими в панкреаса, които могат да се подсигурят от храносмилателните ензими като амилаза, липаза и протеаза.

Използвайте пробиотици

Над 500 различни вида бактерии се намират в червата и пробиотиците са полезни при попълване на концентрацията от здрави бактерии. Източници на естествени пробиотици са кокосовата вода, кефир, кокосово мляко, кисело мляко, кисело зеле и комбуча.

Коментирай