Здраве и красота

Антистрес диета

За повече енергия и красота

01.11.2018г. / 13 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка:istock

Снимка:istock

Стресът е част от ежедневието на всеки от нас. Когато се натрупа във времето, той променя биохимията на организма, нарушава абсорбацията на хранителни вещества, а и повишава апетита ни към нездравословни храни.

Ето защо е важно да обърнем внимание на начина си на хранене, за да не изложим на този риск здравето си. Чували ли сте за антистрес диетата? Тя включва здравословна и питателна храна, която не само помага да свалим излишните килограми, но допринася да бъдем енергични, да подобрим настроението си, мускулния тонус и състоянието на кожата.

Забранени храни за жени над 30

Как са свързани храната и стресът?

Въглехидратите с високо съдържание на захар, ниско разтворими фибри, рафинирани зърна, като сладкишите, тестените изделия, пържените храни, повишават енергията ни за кратко, но с тях се повишават и нивата на стресовите хормони.

Твърде много въглехидрати от консумацията на боб, картофи и рафинирани захари и твърде малко от зеленчуци, плодове и ядки могат да доведат до възпаление и повишен инсулинов отговор, което допринася за съхранението на мазнините, причинено от повишени хормони на стреса.

Стресираният мозък се нуждае постоянно от захар като гориво, както и сол и преработени мазнини. След като консумираме тези храни, първоначално се чувстваме добре, но за кратко. После настроението и енергийните нива спадат, а апетитът ни се повишава.

Какво се случва в тялото ни след 40?

Как протича антистрес диетата?

Тя е с продължителност 6 седмици и е разделена на две фази. В първата фаза (от 1 до 3 седмица) е важно да се отдалечите от хранителните навици, които ви държат в цикъл на съхранение на мазнини. Това означава най-напред да спрете захарта и сладкишите и да бъдете подготвени в първите дни да сте раздразнителни, да имате главоболие, по-малко енергия.

Във втората фаза (4-6 седмица) ще забележите, че може да контролирате апетита си към нездравословни храни. В антистрес диетата няма грамажи и броене на калории, но е важно да не се пропускат хранения.

Пропускането на храненията може да повиши инсулиновия отговор на организма ви и по този начин да доведе до съхранение на мазнини и увеличаване на теглото. Междинните закуски могат да включват краставица, 2-3 парченца пресен плод, шепа сурови ядки.

6 храни, които елиминират стреса

Разрешени храни за консумация

Всяко хранене (освен междинните закуски) е добре да включва здравословен източник на протеини, като немазно месо, риба, яйца, сурови или печени ядки без сол, пълномаслени млечни продукти или бобови растения.

В основните хранения не забравяйте да включите и полезни зеленчуци като спанак, броколи, зеле, брюкселско зеле, чесън, лук, морски водорасли, моркови, репички и цвекло.

Здравословните мазнини също са част от диетата. Такива са омега-3 мастните киселини, които се съдържат в по-мазните риби като скумрия, сьомга, яйца, червено месо, ядки, авокадо, маслини, семена.

Пресни плодове може да консумирате, но 2-3 парченца на ден от даден плод. Разрешени напитки са вода, билкови чайове, не повече от 1 кафе на ден. Избягвайте плодовите сокове.

В малки количества са разрешени червен, черен, кафяв ориз, елда.

Храни, които да ограничите

Това са храните с високо съдържание на нишесте, като зърнени храни, царевица, кореноплодни зеленчуци, картофи, които могат да причинят подуване, умора и лошо храносмилане, както и повишаване на теглото. Ограничете алкохола и освен ако не сте вегетарианец или веган, избягвайте на вечеря да консумирате въглехидрати, като картофи, ориз, пълнозърнести храни.

Свързани статии

Храни, които трябва да се избягват

Захар и рафинирани въглехидрати, като бисквити, сладкиши, млечен шоколад, близалки, бял хляб, тестени изделия, ориз, подсладители, готови ястия, майонеза, кетчуп. Следобедната закуска не трябва да е по-късно от 16:00 часа.

Увеличете количеството здравословни, качествени протеини и мазнини във вашата диета. Добавяйте към напитките канела, която естествено регулира нивата на кръвната захар и подобрява настроението, а на всеки 4-5 дни може да си позволите по 40 г черен шоколад. Ако много ви се прияде сладко, хапнете една лъжица мед.

Диетата продължава 6 седмици, но всъщност тя е едно добро начало на една дългосрочна промяна наречена здравословно хранене.

Коментирай