Здраве и красота

10 причини да ядем повече морски водорасли

Невероятно полезни

10.01.2019г. / 12 15ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Морските водорасли са деликатес, който изключително рядко присъства на трапезата ни, освен ако сме посетили рибен ресторант, предлагащ морски деликатеси. Тези морски ядливи растения са част от кухнята на много морски народи на изток и на запад и има причина за това. Морските водорасли са невероятно богати на витамини, минерали и други важни хранителни вещества, които ни правят по-здрави.

За да сме по-конкретни ще изброим 10 причини да се сещате по-често за морските водорасли и да ги слагате на трапезата.

Те са богати на растителни протеини

Растителните протеини засилват метаболизма и подобряват състоянието на клетките в тялото. Те имат способността да потискат възпалението в тъканите и да повишават имунната защита.

7 причини за поява на крампи

Те са източник на антиоксиданти

Морските водорасли са много богати на антиоксиданти, които се борят със свободните радикали, предпазвайки от стареене, рак и редица хронични заболявания.

Имат противовъзпалителни свойства

Повечето морски водорасли съдържат полизахариди, които имат много силни противовъзпалителни свойства. Те подобряват състоянието на имунната система, симптомите при някои хронични заболявания, диабет, артрит, дегенеративни заболявания на нервната система, двигателния апарат.

Полезни са в превенцията на рак

Благодарение на сложните въглехидрати в тях, както и на богатото наличие на антиоксиданти, морските водорасли се оказват много добро средство в превенцията на раковите заболявания, тъй като тези хранителни вещества потискат туморния растеж.

Полезни са при диабет

Фибрите в морските водорасли са в изобилие. Това помага в контрола на кръвната захар и инсулина, подобрявайки клиничната картина при диабет.

Балансират функцията на щитовидната жлеза

Морските водорасли са източник на много важни минерали, които спомагат за подобряване функцията на щитовидната жлеза и балансиране на хормоните, които секретира. Освен това морските водорасли допринасят и за увеличаване на усвояемостта на тези хормони от организма, което понякога се оказва затруднено по различни причини.

Помагат на тялото да се справи с токсични елементи

С храната или чрез въздуха ние приемаме голямо количество отровни частици и токсини. Консумацията на морски водорасли помага на тялото да ги неутрализира и да ги изведе по-лесно от организма.

5 причини за поява на неутолима жажда

Свързани статии

Подобряват храносмилането

Повечето морски водорасли са богати на фибри, които помагат за ускоряване движението на червата, секрецията на ензими от панкреаса и черния дроб, както и на стомашни сокове.

Полезни са при сърдечносъдови заболявания

В морските водорасли се срещат натурални антикоагуланти, разреждащи кръвта по естествен път. Това помага за по-добро кръвообращение, стимулира работата на сърцето и предпазва от запушвания на кръвоносните съдове.

Чудесни са за отслабване

Сложните въглехидрати, фибрите и растителните протеини в морските водорасли са една много добра комбинация за отслабване. В една порция се съдържат много малко калории за сметка на тази палитра от вещества, които оставят дълготрайно усещане за ситост, помагат за разграждането на мазнините и понижават холестерола и триглицеридите.

Коментирай