Здраве и красота

6 причини да избягвате суровоядството

Защо не трябва да ядем само сурова храна

10.03.2019г. / 09 36ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Диетата, базирана на консумация на сурови храни или суровоядство, е особено привлекателна, най-вече ако нямате време за готвене вечер след работа. Тя е атрактивна и защото предполага наблягане на сурови плодове и зеленчуци, които са полезна храна. Добавянето на ядки към тази диета предполага намаляване на кръвното налягане, кръвната захар, холестерола и като цяло постигане на една здрава сърдечносъдова система.

Много хора се обръщат към суровоядството в стремежа си да подобрят здравословното си състояние и да отслабнат.

Какво не бива да правим преди и след хранене

Съществуват обаче някои съмнения за полезността на диетата, предвиждаща консумация единствено на сурови храни. Сайтът care2.com ги описва в няколко точки, като се опитва да очертае рисковете от суровоядството. Кои са те?

Нередовен цикъл

Може да звучи изненадващо, но суровата храна може да повлияе на менструацията при жените. Проучване установява, че 70% от жените на сурова веган храна изпитват колебания в редовността на цикъла. Малка част от тях дори имат пълна липса на цикъл за известен период от време.

Дефицити

Въпреки че наблягате на полезни храни в този хранителен режим, някои от веществата в тях се усвояват много по-качествено в компанията на термично обработени животински протеини или мазнини. Когато те отсъстват от менюто, не всички хранителни вещества се абсорбират правилно от организма.

Безопасност на храните

Готвенето е начин да намалим риска от заразяване с различни патогени в храната. Когато тя е напълно сурова, макар и измита, може да създаде неприятности в здравословен план. Това се отнася особено за месото и рибата, тъй като те също могат да бъдат консумирани сурови под формата на тартар например.

Свързани статии

Слаби кости

Повечето диети със сурова храна са с ниско съдържание на калций и витамин D, тъй като те се набавят предимно от месото и млечните продукти. Това води до повишен риск от чупливост на костите и остеопороза.

Хранене в отделните етапи от менструалния цикъл

Затруднения в спазването на диетата

Ако не приготвяте храната си сами вкъщи е много по-трудно да откриете лесно, бързо и удобно място, където да си поръчате такава храна. В повечето заведения и ресторанти менюто е съобразено с масовия начин на консумация. Помислете и от тази гледна точка.

Храносмилателни проблеми

Суровата храна е по-трудна за обработка от стомашно-чревния тракт. Ето защо е възможно да изпитвате затруднения в храносмилането като подуване, газове, болки, спазми, хранителни неразположения, алергии, диария, запек.

Коментирай
Свободно време