Здраве и красота

7 въглехидрата за изграждане на мускулна маса

Осигуряват енергия и ситост

30.05.2019г. / 15 17ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Правилно хранене, изграден тренировъчен план и достатъчно часове почивка за възстановяване на тялото. Това са три ключови елемента, които спомагат не само да бъдем в добра форма, но и да изградим мускулна маса. Започнахме с правилното хранене. Много хора правят основна грешка, когато искат да отслабнат – спират консумацията на въглехидрати. Те са необходими на тялото за енергия, за усвояване на белтъчините, но и за растежа на мускули.

Кои полезни въглехидрати да включите във вашата диета, вижте в следващите редове.

Киноа

Киноата е чудесна за вашия диетичен режим на хранене. Освен че засища и осигурява енергия, тя съдържа полезни протеини и фибри и има много нисък гликемичен индекс. Също така е с високо съдържание на желязо и има пълен аминокиселинен профил.

Кафяв ориз

Кафявият ориз е друг здравословен източник на въглехидрати, който помага за изграждането на мускулната маса. Консумацията му се препоръчва на диабетици, хора с инсулинова резистентност, високо кръвно, тъй като има добър профил на гликемичен индекс. Освен това кафявият ориз съдържа и калий, който спомага за елиминирането на излишните течности от организма. Консумацията му ни осигурява фибри, магнезий, витамини от група В.

Единствената ядка, която не трябва да ядете, ако сте на диета

Червено цвекло

Червеното цвекло е суперхрана, която може да добавяте към салати, ястия, супи или да консумирате под формата на пресен сок. Зеленчукът е изключително богат на антиоксиданти и ще ви осигури повече енергия за тренировките ви. Също така спомага за детоксикирането на организма, препоръчва се при анемия, за контрол на кръвната захар, изграждане на тъкани.

Овесени ядки

Какво включва вашата здравословна закуска? Овесената каша ще ви осигури енергия и ситост за дълги часове, намалявайки риска от преяждане през останалата част от деня. Овесените ядки са бавни въглехидрати, добър източник на растителни протеини, фибри, антиоксиданти, витамини, минерали. Ако не страдате от непоносимост към глутен, консумацията им може да има благоприятно влияние върху храносмилането и здравето на сърцето.

Протеинови шейкове за отслабване

Боб

В много фитнес режими се включва консумацията на боб. Той е сравнително богат на въглехидрати, фибри и общият гликемичен индекс е добър. Консумацията му ни осигурява желязо, протеини и фолиева киселина, както и други основни минерали.

Свързани статии

Сладки картофи

Сладките картофи са вкусни, полезни за здравето и също са важен въглехидрат за изграждането на мускулна маса. Съдържат добри количества витамин А, калий, фосфор, магнезий, витамин К, холин и други важни хранителни елементи.

3 упражнения за страничната част на корема

Спанак

Спомняте ли си как анимационният герой Попай хапваше консерви спанак и ставаше много силен? Още една причина да включите в менюто си зеленчука е, че той също спомага за изграждането на мускулна маса. Осигурява на организма витамини С, А, калий, желязо, магнезий, фибри.

Коментирай