Здраве и красота

8 здравословни алтернативи на сладкишите

С какви вкуснотии да замените калоричните изкушения

27.09.2019г. / 09 05ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Бонбони, близалки, вафли, сладки десерти – разнообразни са захарните изкушения, които дебнат както децата, така и възрастните. Макар да знаем, че са калорични, че не са полезни, рядко успяваме да им устоим. За децата обаче е още по-трудно да не се изкушават и затова отговорността пада върху родителите, които следва да предложат вкусни алтернативи на калоричните десерти.

1. Пресни или сушени плодове. Най-здравословната алтернатива винаги е била и ще бъдат плодовете. Освен че имаме огромен избор от вкусни плодове, те ни помагат да си набавим важни за тялото витамини и минерали. Ако не ви се консумират пресни плодове, винаги може да си хапнете сушени. Те също са много полезни за тялото.

>> Как да приготвяте диетични и здравословни десерти <<

2. Направете си домашен сладолед. Голяма част от сладоледите, които се продават, преливат от захар, а вкъщи може да направите бързо и лесно здравословен домашен вариант. Вижте вкусна рецепта за бананов сладолед тук.

3. Домашно направена близалка. Всички обичаме близалки, особено децата. Предложете на хлапетата здравословно решение – домашни близалки. За да ги приготвите, просто трябва да смесите избрания от вас плод, вода, сок или мляко. Отлейте сместа във форми за близалки или чашки, в които сложете пръчица в центъра. След което ги замразете за една нощ. Ако предпочитате сместа да е по-сметанова, може да сложите кисело мляко или сметана вместо мляко.

>> 10 рецепти за диетични десерти <<

4. Плодов или зеленчуков чипс. Нарежете избраните от вас плодове или зеленчуци на тънки резени, преди да ги изпечете и така ще им придадете характерната хрупкавост. Тук може да видите рецепта за домашен ябълков чипс с канела.

 

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
.... ( преди 4 години )
sladkoto si e sladko i go obi4am , no predpo4itam v kompaniata na libimia mi goliam bliznak
отговор Сигнализирай за неуместен коментар