Може ли да отслабнете само с упражнения без диета?

Възможно ли е да сбъднете тази мечта

09.07.2024г. / 14 18ч.
Илияна Николова
За да отслабнем не са достатъчни само упражненията. Снимка: istock

За да отслабнем не са достатъчни само упражненията. Снимка: istock

Една от мечтите на повечето хора е да ядат каквото си искат и да са слаби и стройни. А когато дойде моментът за отслабване се появява другата мечта – да не спазвате диета, да не се лишавате от нищо, а да отслабнете само с малко упражнения. 

Това е възможно в един идеален свят или в по-редки случаи, в които метаболизмът ви е завидно бърз и този подход би проработил. 

В повечето случаи упражненията сами по себе си не могат да обещаят бързо и трайно влизане във форма, ако на трапезата ви продължават да изобилстват калорични, мазни, наситени с излишни добавени захари и рафинирани продукти храни. 

Представете си какво би се променило, ако просто посещавате фитнеса 2-3 пъти седмично, тичате от време на време и продължавате да се храните по същия начин, по който и досега. Сами можете да предположите докъде ще стигнат резултатите ви. Скоро ще спадне и ентусиазмът и мотивацията ви за тренировки, което ще доведе до бързо връщане към предишните ви навици. 

Какво трябва да направите, за да отслабнете?

Преди всичко трябва да се съсредоточите върху храните, които съдържат истински хранителни вещества. Избягването на преработените и натоварените с излишни рафинирани съставки и калории пречат на успехите ви и това е повече от сигурно. 

Фокусирането върху естествените продукти, включването на повече протеини в храненето, наблягането на фибрите и избягването на добавените захари е едно просто правило, за което всеки треньор и диетолог би ви посъветвал.

Богатите на хранителни вещества храни са с високо съдържание на витамини, минерали, фибри, антиоксиданти, протеини, полезни мазнини. Тази съвкупност в дългосрочен план е тайната към успеха в постигането на мечтаното тегло и задържането му. 

Свързани статии

Защо диетата трябва да заема по-голямата част от режима за отслабване?

Едно от златните правила в режимите за отслабване разделя 100-процентовия успех на две части, в които 20% заемат тренировките, а останалите 80% се дължат на здравословното и балансирано хранене. Това не означава, че трябва да търпите ужасяващи лишения, напротив.

Придържането към хранителен режим с балансиран прием на ценни хранителни вещества е изпитана тайна към успеха в отслабването. По този начин без да гладувате и да живеете само на зелена салата ще успеете да постигнете мечтаното тегло, като добавите редовни упражнения. 

Тренировките трябва да заемат около 20 до 30 процента от общите ви усилия в поддържането на стройна фигура, защото те са най-добрият начин да подпомогнете топенето на мазнините, като стегнете мускулатурата, ускорявате редовно пулса си, обмяната на веществата и цялостния метаболизъм. Повече движение винаги е добро решение в усилията за отслабване. Нещо повече, движението всеки ден и натоварването на мускулите ви позволява да отслабнете и да направите фигурата си да изглежда далеч по-стройна, дори цифрата на кантара да не се промени драстично. 

Ако сте решили да започнете да тренирате, за да отслабнете, помислете преди да хвърлите твърде много усилия, които да не се увенчаят с успех. Започнете програмата си за промяна в навиците комплексно и ще се убедите колко по-бързо и качествено ще дойдат и постигнатите резултати. 

Свързани статии

Коментирай