Здраве и красота

Най-добрите въглехидрати по време на диета 

Заменете сладките изкушения с ягоди с маскарпоне 

16.05.2024г. / 08 58ч.
Мария Василева
Снимка: iStock

Снимка: iStock

В разгара на пролетта, когато летният ви бански костюм “наднича” от гардероба, може би тайно се оглеждате и виждате няколкото килограма, които не желаете да бъдат там, където са в момента. Преди да започнете строг хранителен режим и да зачеркнете въглехидратите напълно от менюто си, помислете дали това е здравословно.

Вместо да си донесете още повече стрес, просто променете леко хранителните си навици. В следващите редове ви предлагаме кратък списък с “добри” въглехидрати, които можете да консумирате, по време на хранителен режим. А ето ги и тях:

Банани 

Един голям банан (136 грама) съдържа около 31 грама въглехидрати под формата на нишесте или захари. Бананите също са с високо съдържание на калий и витамини B6 и C и съдържат няколко полезни растителни съединения. Благодарение на високото си съдържание на калий, бананите могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане и подобряване на здравето на сърцето.

Неузрелите зелени банани са с по-високо съдържание на нишесте. То се трансформира в естествени захари, докато бананите узряват и пожълтяват в процеса. Ще получавате повече нишесте и по-малко захар, ако ядете бананите си, когато са по-зелени. Неузрелите и по-малко узрелите банани също съдържат умерени количества нишесте и пектин, като и двете поддържат здравето на храносмилателната система и осигуряват гориво за полезните бактерии в червата ви. 

Свързани статии

Цвекло 

Цвеклото е кореноплоден зеленчук. Въпреки че като цяло не се счита за продукт в високо съдържание на въглехидрати, то имат много за зеленчук без скорбяла. Суровото и вареното цвекло съдържат около 10 грама въглехидрати на 100 грама, които идват главно от захар и фибри. Цвеклото съдържа витамини и минерали, заедно с мощни антиоксиданти и растителни съединения. То също е с високо съдържание на неорганични нитрати, които се превръщат в азотен оксид в тялото ви.

Азотният оксид понижава кръвното налягане и може да намали риска от определени заболявания. Сокът от цвекло също е с много високо съдържание на ценни нутриенти и понякога спортистите го използват, за да подобрят физическото си представяне. Това е така, защото азотният оксид отпуска кръвоносните ви съдове, позволявайки на кислорода да тече по-ефективно по време на тренировка. 

Свързани статии

Киноа 

Тази модерна напоследък храна технически не е зърно - това е семе. Киноата съдържа естествени въглехидрати заедно със задоволително количество фибри и полезни за вас антиоксиданти. Тя е един от няколкото пълни източника на протеини на растителна основа, заедно със соята, семена от чиа, конопени семена и елда. Опитайте това зърно в комбинация с нахут и със сос от печен червен пипер. 

Овесени ядки 

Започването на деня с купа вкусна овесена каша може да ви помогне да получите вашата здравословна квота от въглехидрати. Овесените ядки естествено съдържат въглехидрати, както и разтворими и неразтворими фибри, които служат за поддържането на редица фактори за нашето здраве. От фибрите, открити в овеса, бета-глюканът също е важен. Той има доказани понижаващи холестерола и антидиабетни ефекти, според публикация от от 2021 г, публикувана в списание Foods. От овесени ядки с ябълка и канела до овесени мъфини с ревен, начините да включите овесените ядки в диетата си са многобройни. 

Свързани статии

Ягоди 

Естествено сладки и с ниско съдържание на калории, ягодите са фантастичен плод, който ще ви помогне да задоволите желанието си за сладко. Но ако искате сладко, но и здравословно лакомство, опитайте да си направите ягоди, покрити с тъмен шоколад или ягоди с крем от маскарпоне и малко мед.

Леща

Лещата е източник на въглехидрати, който също така е пълен с други важни хранителни вещества като протеини и фибри. Тези малки бобови растения са естествен източник на желязо, магнезий, витамин B6 и много други важни хранителни вещества. 

Пуканки 

Ако обожавате да хрупате нещо пред телевизора, не се притеснявайте, а заменете чипса с пуканки. В проучване, което сравнява краткотрайното засищане от тези две популярни снака, изследователи на храните са установили, че според споделените впечатления, повечето участници чувстват по-малко глад и по-голямо удовлетворение след ядене на пуканки. Ако сте по-сити, вероятно ще ядете по-малко и следователно - ще приемате по-малко калории.

Свързани статии

Коментирай