Здраве и красота

Как да заздравите чупливите и слаби нокти?

Специални грижи за маникюра ви

08.10.2019г. / 10 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки иска да има здрави нокти, които не се чупят никога. Ако вашите обаче са слаби, разслояват се често, огъват се и са податливи на външни влияния, трябва да полагате специални грижи за тяхната здравина. Не е трудно да подобрите състоянието на слабите си нокти. Трябва само да следвате някои полезни стъпки в грижата за тях.

20 идеи за маникюр за къси нокти

Хидратирайте ноктите

Ноктите са като косата – колкото по-сухи са, толкова по-податливи са на увреждания. За да ги направите по-еластични и устойчиви, хидратирайте редовно в дълбочина. Използвайте различни масла за подхранване, като бадемово, кокосово, рициново.

Не изрязвайте кутикулите

Една от най-честите грешки в маникюра е изрязването на кожичките около нокътя. Това го прави податлив на инфекции, гъбички, микроорганизми и най-вече изтъняване и отслабване на ноктите. Избягвайте изрязването на кутикулите. Ако е наложително само ги избутвайте съвсем леко навътре.

Избягвайте честия контакт с водата

Колкото по-често са мокри ноктите, толкова по-нездрави и уязвими стават. Миенето на съдове без ръкавици, почистването с агресивни препарати, прането на ръка са все вредни за ноктите дейности, които ги правят слаби и чупливи. Избягвайте контакта с водата колкото се може повече.

Как да подобрите състоянието на ноктите

Не ползвайте груби пили

Грубите пили разслояват ноктите и ги правят податливи на счупване. Използвайте фини пили, като пилите ноктите само в една посока, а не напред-назад. Това ги предпазва и подобрява състоянието им.

Отнасяйте се с ноктите като с косата си

Както косата, така и ноктите се нуждаят от специални грижи и подхранване, за да изглеждат добре. И ноктите, и косата са изградени от кератин. И двете се нуждаят от подхранване и хидратиране, както и ограничаване на стилизирането и оформянето. Както предпазвате косата от прекомерно нагряване, използване на гелове, стилизанти, така и с ноктите не трябва да се прекалява с геллаковете, изкуственото удължаване, честото оформяне, прекомерната употреба на лакочистители с ацетон и други вредни процедури.

7 витамина и минерала за здрави нокти

Преразгледайте продуктите си за маникюр

Пили за нокти – заменете грубите пили за нокти с по-фини, хартиени или стъклени, които да не предизвикват разслояване на ноктите.

Лакочистител – използвайте такъв без ацетон, който да не уврежда агресивно нокътя.

Включете масла за растеж – най-подходящи са маслата от лимон, здравец, лавандула.

Коментирай