Здраве и красота

Кориандър и неговите невероятни ползи за здравето

За какво е полезна билката с вълшебен вкус

04.02.2020г. / 12 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кориандър е прекрасна билка с невероятни вкусови качества, но и множество полезни свойства, които подобряват здравословното състояние. Използва се широко в кулинарията по целия свят. Кориандърът може да помогне за намаляване на холестерола, при менструални болки и спазми, при различни възпаления и висока кръвна захар.

12 чудесни ползи за здравето от кардамона

Какво съдържа кориандърът?

Кориандърът е изпълнен с множество фибри, както и минерали, като манган, магнезий, желязо, калий, калций, цинк, растителни протеини. В него се съдържат незаменими етерични масла и витамини, сред които С, В-комплекс, D, А, К. Благодарение на тях той оказва благотворно влияние върху здравето и би могъл да допринесе за облекчаване на редица страдания.

Кои са ползите за здравето от кориандъра?

Допринася в борбата с рака

Проучване от 2019 година, публикувано в Journal of Cellular Biochemistry показва, че екстрактите от кориандър помагат в потискането на клетъчната инвазия и миграцията на туморни клетки.

Ползи за здравето от хмела

Намалява възпалението в кожата

Една от активните съставки на кориандъра – цинеол, както и линолова киселина в състава му, подпомагат потискането на възпалителните процеси в кожата и допринасят за намаляване на подуването, болката и зачервяването в кожата. Те влияят още и на вътрешни възпаления, причинени от артрит и ревматизъм.

Тъй като притежава противогъбични, антисептични и антиоксидантни свойства, кориандърът е ефикасен и при кожни възпаления, като екзема, дерматит, гъбични инфекции и сухота.

Майораната и нейните ползи за здравето

Понижава холестерола

Семената от кориандър и етеричното масло от билката може да подпомогне контрола на лошия холестерол. В неговия състав влизат линолова киселина, аскорбинова киселина, стеаринова киселина, олеинова киселина и палминитова киселина, които вкупом намаляват нивата на холестерола и подобряват здравето на сърдечносъдовата система.

Помага при диария

Етеричните масла в кориандъра съдържат компоненти, които подпомагат храносмилането и функцията на черния дроб, което косвено допринася за регулиране работата на червата. Биоактивните компоненти на билката оказват благотворно влияние и при гадене и повръщане.

Девесил и неговите ползи за организма

Регулира кръвното налягане

Изследвания, публикувани в Journal of Ethnopharmacology сочат, че кориандърът подпомага понижаването на стойностите на кръвното налягане, пише organicfacts.net. Чрез подпомагане на някои невротрансмитери в периферната нервна система, активните вещества в билката отпускат напрежението в кръвоносните съдове, като по този начин намаляват кръвното налягане и риска от някои опасни сърдечни инциденти.

Може да помогне при язва

Етеричните масла от кориандър биха могли да подпомогнат лечението на язви и други възпаления на стомаха и дебелото черво. Те намаляват болката и възпалението, като същевременно допринасят за по-бързото затваряне на язвите.

Фантастични ползи за здравето от магданоза

Подобрява здравето на костите

Благодарение на наличието на калций и витамин D в състава си кориандърът е полезен и за здравето на костите. Минералът е основен за плътността и здравината им, а неговото действие се подсилва в присъствието на витамин D.

Въпреки изброените здравословни ползи на кориандъра, билката не е лекарство и не би следвало да се използва като основен метод на лечение за различни заболявания. Консултирайте се с лекар, който да установи необходимостта от адекватно лечение.

Бакла и нейните ползи за здравето

Коментирай