Здраве и красота

9 навика за здрави кости

Подобряват костната плътност

19.08.2021г. / 12 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашите всекидневни навици могат да навредят или да подобрят здравето ни. Това се отнася и за състоянието на костите ни. Добавянето на листни зеленчуци към менюто, поддържането на здравословно тегло, отказването от тютюнопушенето, са само част от навиците, които ни помагат да подобрим състоянието на костите. Вижте още 9 навика, които имат положително влияние върху тях.

Бягайте. Бягането не само се грижи да поддържаме здравословно тегло, но е тренировка с висока интензивност, която подобрява състоянието на костите, тяхната плътност.

Правете силови тренировки. Упражненията с леки тежести ще поддържат мускулите ви, но имат благоприятен ефект и върху здравето на костната система.

Хапвайте повече сурови ядки. Бадеми, кашу, лешници, са добри източници на магнезий, минерал, който подобрява структурата на костите и подпомага усвояването на калций от организма.

Осигурете си достатъчно витамин D. Той е важен, за да може организмът ви да усвоява по-добре и калция. Добавете към менюто си повече риба. Тя е богата на витамин D и омега-3, които са важни за костите.

Какви храни трябва да включва диетата ви според възрастта ви

Намалете газираните напитки. Според някои проучвания, захарта в тези напитки, както и другите нездравословни съставки, които съдържат, могат да повлияят върху нивата на калций в организма.

Хранете се балансирано. Ако искате да поддържате здрави костите си, хранете се разнообразно и с повече свежи плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, ядки, млечни продукти и морски дарове. Те могат да подобрят костната плътност, но ще ви осигурят и фосфор, витамин К, витамин В6 и В12 и магнезий.

Внимавайте с драстичните диети. Не бива да подценявате начина си на хранене, дори когато се опитвате да свалите излишните килограми. Гладуването, изключването на важни групи храни, влияе на плътността на костите, на синтеза на хормони и особено на естрогена, който е от съществено значение за здравето на костната система.

Свързани статии

Добавете към менюто си полезни билки и подправки, като риган, чесън, черен пипер и други, които могат да ви помогнат да намалите количеството сол, което слагате във вашите ястия. Тук може да видите още здравословни заместители на солта. Храните с високо съдържание на сол влияят върху способността на организма да задържа калций. Не на последно място, внимавайте с консумацията на солени лакомства, като овкусени ядки, чипсове, снаксове, колбаси.

Яжте повече маслини и зехтин. Те укрепват здравето на костите. Хубаво е маслините да не са мариновани, за да нямат и много сол.

Коментирай