Здраве и красота

Еднократните ръкавици – предпазват ли от заразяване с коронавирус?

Кога всъщност трябва да ги носим?

16.03.2020г. / 09 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Бързото и безкомпромисно разпространение на новия коронавирус COVID-19 по целия свят и у нас накара хората да правят неща, които не биха правили преди появата на тази нова, опасна и непозната зараза. Стоки от първа необходимост бяха изкупени от магазинната мрежа, сред които първи изчезнаха предпазните маски за лице и гел дезинфектантите за ръце, с които ръцете се дезинфекцират при липса на възможност да се измият с вода и сапун.

Колко дълго трае ефектът от дезинфектанта за ръце?

Все по-често обаче хората носят и еднократни ръкавици, за да намалят риска от зараза при докосване на замърсени и недезинфекцирани повърхности.

Помагат ли наистина ръкавиците в предпазването от зараза?

Преди това нека припомним, че здравните власти, лекарите и специалистите от Националния кризисен щаб, както и Световната здравна организация са единодушни, че коронавирусът се предава най-лесно от човек на човек по въздушно-капков път – при кашляне, кихане, дори говорене на прекалено близко разстояние по-малко от метър и половина.

Как да се предпазим от новия коронавирус COVID-19?

Чрез кашлица и кихане вирусните частици се разпръсват от вирусоносителя или болния по околните повърхности, като могат да се задържат върху тях за известен период от време. Докосването на замърсените повърхности и пипането на лицето, носа, очите след това също може да предизвика инфектиране. Ето защо ако ръцете не се измиват преди докосването на лицето по какъвто и да е повод, включително хранене и пиене, може да доведе до заразяване.

Ето защо някои хора предпочитат да носят ръкавици, за да се предпазят от инфекцията.

Но наистина ли това предпазва?

Към момента здравните власти и специалистите не са постановявали такава препоръка населението да носи предпазни еднократни ръкавици с цел ограничаване на заразата.

Вирусолог: Коронавирусът се предава много лесно, навлиза в кръвта

Без значение дали носите ръкавици или не, докосването на заразени повърхности и последващо докосване на лицето носи абсолютно същия риск, като докосването без ръкавици.

Свързани статии

Кога носенето на ръкавици всъщност е полезно в предпазването от инфекция?

Ако имате контакт с диагностициран с COVID-19, на когото се налага да носите храна или лекарства вкъщи и който не е хоспитализиран по препоръка на здравните власти, е задължително да носите ръкавици, за да сте сигурни, че никакви телесни течности от него няма да попаднат по вас.

Антивирусни храни за силен имунитет

Ако носенето на ръкавици ще ви подсеща да не пипате лицето си, тогава ги носете. Но ако не прекратите този вреден навик, ръкавиците сами по себе си няма да ви предпазят от евентуална инфекция.

Коментирай