Здраве и красота

Защо ни е необходим детокс на тялото след Великден

Бъбреците се натоварват

21.04.2020г. / 09 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Обичаме великденските празници, защото ни зареждат с положителна енергия, консумираме лакомства, любими храни... Но както след всеки празник, така и сега ще се замислим върху това как се чувстваме и изглеждаме след обилните трапези. Нужен ни е детокс! Защо? Вижте няколко добри причини.

По-високи нива на кръвната захар

Нивата на кръвната захар и инсулина са първите, които се повишават рязко от консумацията на шоколади, козунаци, по-мазни храни, които обикновено присъстват на трапезата ни. Когато нивата на захарта се покачат, ние чувстваме прилив на енергия, който обаче е краткотраен.

След пиковете следват и спадове и това ви кара по време на празничната почивка, а и след това да се чувствате летаргични, уморени. Освен това, когато поддържате високи нива на кръвна захар и инсулин, метаболизмът става по-бавен, възможно е да качите повече килограми.

Рецепти за супи и салати за здравословно отслабване

Черният дроб се нуждае от детокс

Черният дроб е орган, който участва в процесите на детоксикация на тялото. Той има пряко влияние върху регулирането на мазнините, баланса на хормоните, храносмилането и циркулацията чрез филтриране на хранителни вещества от храната и тяхното елиминиране от организма.По време на празничното похапване, а и преди това, ние консумираме по-тежки и мазни храни, с нездравословни мазнини, алкохол... Всичко това се отразява на здравето и функцията на този жизненоважен орган. В резултат може да се покачат нивата на холестерола. Ето защо не бива да пропускаме стартирането на здравословния режим на хранене, който ще помогне за детокса на черния дроб.

С какво да замените любимите вредни храни

Кожата не е така свежа

Знаете ли, че състоянието на вашата кожа, зависи до голяма степен от това как се храните. Ако по време на празниците сте хапнали повече сладкиши, храни съдържащи глутен, колбаси, по-мазни храни, възможно е да се появят пъпчици, кожата да стане по-вяла. Един следпразничен детокс ще ви помогне да възвърнете нейния блясък и свежест. Освен това не забравяйте, че от всичките празнични храни е възможно да задържите излишни течности, от които да изглеждате подпухнали и уморени.

Свързани статии

За да намалите подуването на корема

Докато пълнозърнестите въглехидрати са важна част от здравословната диета, високо рафинираните въглехидрати в тестените изделия, захарта, могат да доведат до подуване на корема, образуване на газове. Не забравяйте, че захарта нанася редица възпаления в тялото ни. Храносмилателната ви система ще ви благодари, ако я детоксикирате с полезни храни и напитки.

Навици, от които изглеждаме зле

Бъбреците се натоварват

Те също са част от детокс системата в нашето тяло. Тежките храни, които консумираме на празничните трапези, газираното, алкохолът, натоварват работата на бъбреците, затруднявайки ги да елиминират токсините от организма. Още една причина да помислите за детокс режим след великденските празници.

Снимка: iStock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Днес ( преди 3 години )
"Детокса" е преди Великден - постите. Влезте в час във вашето населено място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар