Здраве и красота

6 причини за слабост в краката

Страдате от желязодефицитна анемия

28.07.2020г. / 08 25ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

След натоварен ден с много служебни и лични ангажименти, обикновено се чувстваме психически и физически уморени. Съвсем нормално. Тялото винаги ни подсказва, когато нещо не е наред. Усещането за умора в краката, липса на мускулна сила в тази област на тялото, не бива да бъде подминавана, особено ако я усещаме по-често. На какво може да се дължи?

Постоянен стрес

Стресът, когато е продължителен, също може да се окаже причина за мускулна слабост в краката. Когато изпитваме страх или стрес, например в конфликтна ситуация, тогава тялото ни се настройва в режим на „битка или бягство“. Треперещи колене, усещане за слабост в краката може да бъде субективна проява на това.Също така, мускулната слабост често е признак на синдром на хронична умора, тревога, депресия.

Състоянието на краката подсказва за здравословен проблем

Страдате от желязодефицитна анемия

Анемията възниква, когато нивото в кръвта на червените кръвни клетки, които пренасят кислород и хранителни вещества до органите и тъканите се понижи. Една от най-честите причини за появата на анемия е дефицитът на желязо, тъй като минералът е от съществено значение за синтеза на хемоглобин. Обърнете внимание и как се чувствате. Ако често се усещате уморени, задъхвате се, крайниците ви изтръпват, студени са, може би имате анемия.

Признаци, че черният дроб е пълен с токсини

Дефицит на някои хранителни елементи

Още една причина да усещате слабост в краката е дефицит на електролити, като калций, калий, натрий, магнезий. Тези вещества са необходими за поддържане на водно-солевия баланс, спомагат за правилното предаване на нервните импулси и правилната мускулна функция, намаляват риска от мускулни крампи, обща умора и други.Причината да ви липсват тези електролити не е една. Може да се дължи на дехидратация в резултат обилно потене по време на спорт, недостатъчен прием на течности, след повръщане и диария, нездравословно хранене, прием на някои медикаменти и други.

Заседнал начин на живот

Продължителното седене, лежане, липсата на редовна физическа активност, води до слабост в краката. Опитайте се всеки ден да се движите поне по 30 минути – ходене, гимнастика, каране на колело или друг спорт. Така ще подсилите мускулите си не само в краката.

Свързани статии

Автоимунни заболявания

Някои автоимунни заболявания също могат да допринесат за мускулна слабост в краката. Примери за това са множествена склероза, автоимунен тиреоидит, синдром на Гилен-Баре и други.

Болест на Паркинсон

Един от първите признаци на този тип деменция са проблеми с крайниците, като треперене и слабост на ръцете, несигурност в краката, нарушение на походката.

Коментирай
0 rate up comment 2 rate down comment
Иванка Славова ( преди 4 месеца )
От почти месец чувствам особена слабост в краката най-вече в областта на коленете.Времето,в което се появи съвпадна с новината,че мъжът ми има рак на дебелото черво.Последва операция за премахване на жлъчката и тумора.Какво да правя?Стресът ми е неимоверно голям!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар