Здраве и красота

Натурални начини за контрол на кръвното налягане

Как да понижите стойностите

17.09.2020г. / 12 54ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кръвното налягане е проблем за много хора. Контролирането му често бива неглижирано от мнозина, от което произтичат редица сърдечносъдови усложнения, влошаващи здравето. Поддържането на кръвното налягане в нормални граници е жизненоважно за целия организъм. Често се налага терапия с медикаменти, но има и някои неща в ежедневието, които също помагат в контрола на стойностите му. Вижте кои са. 

Разходка 

Разхождането всеки ден, изобщо движението и физическата активност, спомагат за правилното изпомпване на кръвта и тренирането на сърдечния мускул. Разходките подобряват кръвообращението и улесняват сърцето в неговата работа. По този начин кръвното налягане се балансира. 

Храни, богати на калий 

Калият е минерал, който участва в контрола на кръвното налягане. Той понижава ефекта на натрия, който повишава кръвното. Храните с повече калий в състава си ускоряват изхвърлянето на натрия от организма, като така нормализират стойностите на кръвното. 

Добре балансирана диета

Добре балансираната и здравословна диета е важна за сърцето и кръвоносните съдове. Тя трябва да съдържа полезни протеини, здравословни ненаситени мазнини и сложни въглехидрати, както и много фибри. Всички те вкупом заедно с физическата активност понижават кръвното и спомагат за превантиране на покачването му. 

Снимка: istock

Свързани статии

Включете ленено семе

Лененото семе е един от най-богатите източници на омега-3 мастни киселини. Те са изключително важен компонент за здравето на сърдечносъдовата система. Омега-3 спомагат в контрола на кръвното и предотвратяват повишаването му, както и образуването на плаки по съдовете, вследствие на което се получават стеснения и запушвания. Включвайте колкото можете по-често лененото семе и храните, богати на омега-3 в менюто си.

Спрете да пушите 

Тютюнопушенето свива артериите и ограничава свободното кръвообращение. Това води до покачване на кръвното налягане. Освен това пушенето на цигари създава условия за образуване на плаки по съдовете, които също повишават кръвното заедно с риска от сърдечносъдови инциденти. 

Ограничете алкохола 

Алкохолът повишава кръвното налягане, особено ако е в големи количества. Пиенето на минимални количества алкохол или пълното му изключване водят до подобряване на стойностите на кръвното. 

Коментирай