Здраве и красота

Възможни причини да ви се дояждат солени храни

Прекалената консумация на сол е вредна

21.10.2020г. / 08 25ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нормалната концентрация на сол в кръвта и в организма е жизненоважна за правилната функция на мускулите, сърцето, нервната система, за баланса на телесните течности и кръвното налягане. Солта в умерени количества е необходима за поддържане на нормална телесна хомеостаза и температура. Лошото е обаче, че много хора по света, включително и у нас, посягат към прекалено солените храни, което води до редица здравословни проблеми. 

Когато ви се яде сладко хапнете тези неща!

Свръхконсумацията на сол може да причини много заболявания и медицински състояния, като развитие на сърдечносъдови заболявания, хипертония, бъбречни заболявания, застойна дейност на сърцето, дори може да повиши риска от инфаркт и инсулт. 

Основните източници на излишна сол в диетата са преработените храни, ястията в ресторанти и заведения, междинните закуски, готовите тестени изделия. Ако посягате често към тях, вероятно има причина за това. 

Ето няколко възможни причини да ви се дояжда солено.

Стрес

Стресът е една от вероятните причини да желаете да похапнете нещо солено. Преживяването на стресова ситуация или ежедневието под напрежение често ни кара да посягаме към успокояващи храни, които са вредни, но ни доставят удоволствие. Най-често тези храни са изключително наситени със сол, захар и мазнини. 

Неочаквани причини за неутолима жажда

Надбъбречните жлези са отговорни за секрецията на кортизол, хормон на стреса. В допълнение неговите нива се повишават и при консумация на солени храни. Така организмът изпада в омагьосан кръг, в който се бори с излишните количества сол и стрес. Това допълнително повишава желанието за още сол.

Дехидратация

Когато не пиете достатъчно вода, това ви кара да жадувате за натрий. Причините за дехидратация могат да са много – недостатъчно пиене на течности, повръщане, бременност. Дехидратацията стимулира желанието за повече сол, като в допълнение се появяват симптоми, като замаяност, жажда, главоболие. 

Признаци, че консумирате твърде много сол

Свързани статии

Обилно изпотяване

Ако се изпотявате обилно, това може да доведе до желание да ядете солено. При изпотяване се губят соли от тялото, отделени с потта. Ето защо може да ви се дояде нещо солено. В много случаи хората погрешно посягат към храни, като чипс, солети, соленки, за да компенсират загубата на соли. 

Проблеми с щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза или бъбреците могат да са в основата на желанието ви да ядете вредни солени храни. Щитовидната жлеза участва в обмяната на вещества, част от които е и солта. При заболявания и състояния, свързани с функциите на щитовидната жлеза е възможно да се появи желание за солени храни, задръжка на течности, подуване на крайници вследствие на прекомерните нива на натрий в кръвта. 

Храни, съдържащи много повече сол, отколкото очакваме

Коментирай