Здраве и красота

5 витамина при косопад

За красива и силна коса

05.11.2020г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Красивата и здрава коса е част от това да се чувстваме привлекателни. За съжаление има редица фактори, които могат да повлияят негативно на състоянието ѝ – хормонални промени, стрес, неправилно хранене. Не бива да чакаме да се стига до косопад, за да започнем да се грижим за косата си. Важно е всеки ден да ѝ осигуряваме необходимите хранителни вещества. Вижте кои са важни за нейния растеж и могат да намалят риска от косопад. 

Важно! Преди прием на хранителни добавки се консултирайте със специалист. 

Витамин А

Клетките в човешкото тяло се нуждаят от него, за да растат. Това разбира се включва и косата, като най-бързо растящата тъкан. Витамин А е и важен за синтеза на себум, който овлажнява скалпа и подпомага косата ни да бъде здрава. Когато в организма ни е налице дефицит на този витамин е възможно да страдаме от косопад. Храни, които са богати на него са сладки картофи, моркови, тиква, спанак, яйца, месо. Всъщност тези храни съдържат бета-каротин, който се превръща във витамин А в организма.

Важни витамини и минерали за жените над 40

Витамини от групата В

Един от най-добрите за подобряване състоянието на косата е биотинът (известен още като витамин В7), а според редица изследвания, неговият недостиг се свързва със загубата на коса. Не забравяйте да си осигурите и другите витамини от групата В, които са важни за синтеза на червени кръвни клетки, участващи в преноса на кислород и хранителни вещества към скалпа и космените фоликули. Добавете към менюто си морски дарове, пълнозърнести храни, бадеми, месо, риба, тъмни листни зеленчуци.

Витамини и минерали за повече енергия

Витамин С

Витамин С е мощен антиоксидант, който помага да се намалят вредите от оксидативния стрес, причинен от свободните радикали. Нашето тяло се нуждае от този витамин, за да синтезира колаген – важен протеин, част от структурата на косата, кожата, ноктите, ставите. Освен това витамин С е необходим и за по-доброто усвояване на минерала желязо, който също е важен за здравето и красотата на косата ни.  

Свързани статии

Витамин Е

Подобно на витамин С, витамин Е е антиоксидант, който може да намали вредите от оксидативния стрес. Той е важен и за състоянието на косата, кожата, ноктите. Стимулира растежа на нова коса, която е по-здрава и лъскава. Храни, които са богати на витамина са ядките, авокадо, ленено семе, спанак, зехтин, тиква, сушени кайсии.

Домашни маски за коса за решаване на различни проблеми

Витамин D

Ниските нива на витамин D са свързани не само с нисък имунитет, покачване на теглото, депресия, но и косопад. Според някои западни изследвания, слънчевият витамин може да помогне за създаването на нови фоликули. За да подобрите състоянието на косата си, не пропускайте да добавите в менюто си гъби, риба, морски дарове, млечни продукти.

Коментирай