Здраве и красота

Причини за световъртеж и замайване при тренировка

За какво подсказват тези симптоми

20.11.2020г. / 11 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Тренировките са предизвикателство за цялото тяло. Ето защо замайването и световъртежът са често срещани симптоми по време на тренировка и след нея. Без значение дали правите кардио тренировка, вдигате тежести или правите упражнения за издръжливост, претоварване може да настъпи и то може да е придружено със замайване и прималяване. Тези симптоми обаче не са толкова безобидни. В някои случаи могат да са обезпокоителни.

Признаци на дефицит на витамин B12

Има два основни вида световъртеж, които е възможно да изпитате при претоварване по време на тренировки. Единият е замайване и прималяване, който се свързва с чувство на слабост и усещане сякаш ще припаднете. Другият тип световъртеж представлява усещане за въртене на всичко заобикалящо.

Какво точно причинява тези усещания на световъртеж и замайване при тренировка? Причините могат да са много.

Дехидратация

Когато изгубите повече вода, отколкото сте приели по време на тренировка, това може да направи интензивните упражнения невъзможни за изпълнение. Електролитният баланс в нервната система се нарушава, което пречи на нормалния пренос на сигнали от мозъка през нервите към мускулите. В такива случаи започвате да се изпотявате обилно, за да охладите тялото си. Не забравяйте да пиете достатъчно вода по време на тренировка, защото обезводняването може да ви изиграе лоша шега.

Признаци, че главоболието ви всъщност е мигрена

Симптомите на дехидратация са сухота в устата, умора, лесна загуба на енергия, жажда, замаяност, прималяване.

Кръвно налягане

Прекомерното претоварване по време на тренировка може да предизвика смущения и в кръвното налягане, което да причини замайване. Възможно е да е придружено с гадене и чувство за предстоящ припадък.

Признаци, че сте прекалили с тренировката

Ниски нива на кръвна захар

По време на тренировка, особено ако е интензивна, мускулите ви консумират значително количество захари от организма ви за енергия. При натоварване тялото използва всички налични запаси от глюкоза в тъканите, за да успее да осигури нужната енергия за изпълнение на упражненията и устойчивост при натоварването.

След като запасите се изчерпат обаче, нивата на глюкоза драстично спадат, което може да доведе до хипогликемия. Тя е придружена от замаяност, усещане за припадане, слабост, гадене, замъглено зрение.

Скрити симптоми на анемия, за които не подозирате

За да избегнете тези рискове, които не са за подценяване, е важно преди тренировка да хапнете малка порция, съдържаща полезни сложни въглехидрати, които се усвояват за по-дълго време и осигуряват повече енергия. Добре е да са в съчетание с протеин, който също осигурява много енергия.

Никога не започвайте тренировката интензивно. Винаги вървете от по-лесно към по-трудно и натоварващо. Това ще ви спести различни неприятни симптоми и рискови състояния.

Коментирай