Здраве и красота

Защо не трябва да носите една и съща пижама повече от 2 дни?

Oт здравословни съображения не трябва да го правите

03.12.2020г. / 13 48ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Повечето хора носят една и съща пижама средно по една седмица. Някои дори повече. Не се замисляме как всъщност вредим на здравето си по този начин. Носенето на една и съща пижама или домашни дрехи в продължение на дни изглежда безобидно, но всъщност не е. Ето защо.

Спите в нездравословна среда

Пижамата е в непосредствен досег с кожата ви. Ако носите една и съща пижама дни наред, в тъканите ѝ се натрупват мъртви кожни клетки, бактерии, пот и себум, които могат да предизвикат редица раздразнения, алергични реакции, кожни проблеми, гъбични и бактериални инфекции. Могат да влошат и съществуващи кожни заболявания, като псориазис, екзема, розацея, акне и други.

Колко често трябва да сменяте кърпите си

Рискувате да прехвърлите бактерии към другите дрехи

Ако държите мръсната си пижама в близост до други дрехи, това може да създаде условия за прехвърлянето им върху тъканите. Възможно е това да се случи и в пералнята, ако перете на ниски градуси и на кратка програма. За да избегнете този риск, сменяйте редовно пижамата си на 2-3 дни.

Влияе зле на съня ви

Както току-що изпраните и приятно ухаещи чаршафи могат да ви накарат лесно да заспите и да се потопите в непробуден сън, така е и с пижамата. И обратното – мръсни чаршафи и мръсна пижама могат да ви попречат да спите добре, без дори да го осъзнавате.

Ето колко често трябва да сменяте гъбата за съдове!

Алергиите ви могат да се влошат

Ако сте алергични към домашна прах, акари, имате дихателни нарушения вследствие на дразнители или получавате кожни обриви и възпаления, ако носите мръсна пижама това може да се влоши. Миниатюрните люспи от кожата, които остават в тъканите на пижамата ви, могат да предизвикат алергична реакция, която да влоши не само съня ви, но и състоянието ви през деня.

Може да причини акне

Хората, страдащи от акне знаят, че редовно трябва да сменят калъфката на възглавницата си, както и хавлиената кърпа за лице, която ползват. Същото се отнася и за пижамата. Не забравяйте да я сменяте редовно, защото тя не само може да влоши акнето, но и да създаде условия за такова.

Защо трябва да сменяте матрака по-често?

Свързани статии

Мирише лошо

Това може да ви звучи като обикновен естетичен проблем, но не е. Лошата миризма на пижамата е признак, че е замърсена и че е пълна с потенциални болестотворни микроорганизми. Сменяйте я преди да е започнала да понамирисва.

Може да отслаби имунната ви система

Когато носите една и съща пижама за дълго време, имунната ви система непрекъснато се бори с микробите, намиращи се в непосредствено съприкосновение с кожата, лигавиците и дихателната ви система. Те се опитват да навлязат в организма ви по всички възможни канали, а имунната система се бори с тях. Не я изтощавайте по този начин. Сменяйте пижамата си редовно.

Домашни пособия, които не сменяте достатъчно често

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
1 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
Здраве и красота
Свободно време