Здраве и красота

Кога е безопасно да правите секс след раждане?

Колко време трябва да изчакате

14.12.2020г. / 08 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Раждането е истинско изпитание за жените. Един от най-силно потърпевшите органи е вагината. Тя претърпява множество трансформации и разтежения, за да може бебето да се появи на бял свят. Един от най-вълнуващите въпроси не само за бащите, но и за майките е колко скоро след раждането е безопасно да се прави секс.

Въпреки че повечето експерти са единодушни, че при нормално раждане без усложнения, възстановяването е по-бързо и е възможно да правите секс след 6 седмици, това е индивидуален процес.

Как да се почувствате отново секси след раждането

Обикновено матката връща нормалния си размер в рамките на тези 6 седмици. Ако при раждането е имало разкъсвания, разрези и други наранявания, може да отнеме малко повече.

Доктор Дженифър Конти, асистент професор по акушерство и гинекология в Станфордския университет споделя пред Glamour, че вагините са невероятно еластични и много устойчиви. Дори да е имало разкъсвания по време на раждането е забележително колко бързо всъщност се възстановява този орган. След няколко седмици е възможно даже да не си личи, че е имало проблем. С други думи, когато вагината върне нормалните си размери от преди раждането, можете да правите секс.

4 секс пози след секцио

Доктор Конти казва, че не по-малко важно е не кога можете да правите секс, а кога сте психически и емоционално готови да правите секс. Раждането е една огромна промяна в живота на една жена. Хормоните, които бушуват след появата на бебето карат много жени да имат ниско либидо след раждането. Умората през първите дни и седмици след раждането на бебето и покрай грижите за него също оказват голямо влияние върху желанието за секс.

Свързани статии

Някои жени признават, че се чувстват гузни, защото не са искали да правят секс по време на бременността си или са имали медицински причини да се въздържат. Те изпитват угризения към половинките си и затова се чувстват длъжни да съумеят да подарят това дълго чакано интимно преживяване на партньорите си.

Секс след секцио – кога и какви пози

Доктор Конти съветва да не се избързва само от задължение или в името на това да се спасите от въздържанието. Когато сте физически добре и когато се почувствате отново готови психически, направете го тогава.

Коментирай
Свободно време