Здраве и красота

Депресия след празниците – как да повдигнете духа си

Стратегии за справяне с лошото настроение

29.12.2020г. / 11 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Празниците са онова дълго чакано време от годината, в което се събирате с любимите си близки хора около трапезата и прекарвате хубави моменти заедно, които сте пропуснали в натовареното си ежедневие. Настроението е чудесно, почивате си от всички работни ангажименти, похапвате любимите си ястия и се чувствате страхотно.

Всички тези хубави емоции обаче могат да бъдат помрачени от явлението „следпразнична депресия“. Когато празниците отминат и се наложи да се върнете към стандартното си ежедневие е нормално да ви налегне тъга. При някои хора може да се задълбочи и наистина да прерасне в депресия.

Защо много двойки се разделят около Коледа?

Следпразничната депресия ви залива, защото поводите за смях и добро настроение рязко са останали в миналото. Хормоните на щастието са намалили нивата си, което се отразява на настроението и нагласата ви.

Как да се справите със следпразничната депресия и да повдигнете духа си?

Структурирайте си план за действие

Трудно е да се върнете изведнъж към нормалното си ангажирано ежедневие след празничните почивни дни. И е напълно нормално да не се чувствате особено добре. За да подобрите настроението си и да се отдалечите от депресивните мисли, направете си план.

В зависимост от финансовите ви възможности планирайте кратко пътуване или си отделете по един ден от седмицата, в който да правите само любими неща, които ви разтоварват. Отделете време да се видите с приятели. Отидете на разходка в планината. Купете си приятна книга, с която да се разсеете. Настройте съзнанието си в очакването на тези малки награди, които ще ви накарат да се почувствате по-добре.

15 причини да се радвате, че сте необвързани по празниците

Спортувайте

Тренировките, упражненията и физическата активност, особено навън, са начин да противодействате на депресията. Ендорфините и допаминът, които се отделят при тренировки и спорт са естествен начин да намалите депресията и да върнете доброто си настроение.

Срещайте се с приятели

Хората са социални същества и имат нужда от реално общуване. В обстановката, в която се намираме в момента заради пандемията е трудно да общувате и да излизате като преди, но въпреки това не е невъзможно. Разходките на въздух, макар и в студеното време, са ободряващи и разтоварващи.

8 знака, че страдате от депресия без да го осъзнавате

Свързани статии

Хранете се здравословно

По празниците злоупотребяваме с калорични и тежки храни. Нормално е да се отпуснете малко, но не прекалявайте. След празниците си наложете режим на хранене, с който да се върнете към ежедневието си и с който да заредите тялото си с полезни вещества. Балансираната, здравословна и разнообразна диета е важна за противодействието на депресията.

Намалете алкохола или го изключете. Ограничете кофеина, мазните, пържени, сладки и тестени храни. Те влошават симптомите на депресия. Яжте повече плодове, зеленчуци, риба, ядки и семена. Храните, богати на витамини от група В и омега-3 мастните киселини са особено важни за доброто настроение и имат свойството да помагат в борбата с депресията.

Физически симптоми на депресия

Дайте път на промените в живота си

Началото на новата година е време, в което правим планове за бъдещето. Обещаваме си да променим някои неща в живота си, които сме отлагали. Направете вашите равносметки. Поставете си цели. Определете си евентуални срокове за тях. Човек се чувства и живее много по-интензивно и смислено, когато има цели.

Коментирай