Здраве и красота

Какво означава слаба, но мазна фигура?

Така наречената skinny-fat фигура

23.02.2021г. / 17 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Невинаги слабата фигура е истински слаба. При много хора се наблюдава така наречения феномен слаба, но мазна фигура или skinny-fat на английски език, откъдето идва и този термин. Визуалният изглед на тялото понякога може да лъже. Това, че човек е видимо слаб не означава автоматично, че подкожните му мазнини са малко. Това има отношение не само към визията, но и към здравето. Когато подкожните мазнини са в излишък, това може да доведе до редица здравословни проблеми.

6 типа телесни мазнини и как да се справите с тях

Skinny-fat е термин, който няма нищо общо със стандартите за красота. Може да имате тънка и стройна фигура на пръв поглед и да изглеждате прекрасно, но съотношението между мускулна и мастна тъкан в тялото ви да е в полза на мастната. Разбира се, не в границите, в които е при затлъстелите хора, но все пак това може да има своите здравни рискове.

Хората със слаба, но мазна фигура са изложени на не по-малък риск за здравето от тези с видимо наднормено тегло, според доктор Ишварлал Джалал, специалист от клиниката за изследвания на атеросклероза и метаболитни заболявания към UC Davis Health System, цитиран от healthdigest.com. Според изследване на Университета в Мичиган, хората с фигура skinny-fat имат медицински проблеми, свързани с тези на затлъстелите хора, като високи нива на холестерол и кръвна захар.

Как да намалите висцералната мазнина?

За да сте здрави е важно да гледате не само фигурата си, но и да следите редовно кръвните си изследвания. От тях личният ви лекар може да разбере повече за здравословното ви състояние. Също е важно да сте наясно с композицията на тялото ви – какво количество мазнини и мускулна маса има. Важно е мускулната маса да бъде преобладаваща и добре стегната. Разработената мускулатура спомага за качественото изгаряне на мазнините в тялото и използването им за енергия.

Ако мастната тъкан преобладава в организма, много вероятно е тя да се намира и около важни органи и тъкани вътре в тялото, пречейки на нормалната им работа. Това е тревожен факт, който може да доведе до редица здравословни проблеми, свързани с висок холестерол, сърдечносъдови и метаболитни заболявания. Дълбоките мазнини са по-опасни от подкожните и затова е от голямо значение те да бъдат елиминирани.

Знаци, че коремчето ви се дължи на повишени нива на кортизола

Има вероятност да се причислявате към skinny-fat фигурата, ако не се упражнявате достатъчно и ако се храните нездравословно без това задължително да се отразява видимо на фигурата ви. Ако имате съмнения, че имате повече мазнини, отколкото би било здравословно, можете да се консултирате със специалист, който да измери телесните ви мазнини и индекса на телесна маса, а след това според резултатите да ви изготви подходяща тренировъчна програма и здравословен хранителен режим, подходящ за вас.

Коментирай