Здраве и красота

4 мита за протеините, които пречат да отслабнете

Къде грешите в убежденията си относно белтъчините в менюто

25.02.2021г. / 11 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Протеините са едни от основните градивни единици на тялото. Те са и най-добрите ви приятели в отслабването. Консумацията на протеини задоволява глада, подпомага усещането за дълготрайна ситост, а метаболизирането на протеините повишава леко телесната температура, което допринася за изгарянето на калории и мазнини.

Въпреки това повече протеини не означава непременно повече загуба на тегло. Има някои погрешни избори, които много хора правят с протеините и които им пречат в постигането на мечтаната фигура. Освен това има и разлика във видовете протеини. Някои не са толкова добри като други.

3 грешки с протеините, които пречат на диетата ви

Има няколко широко разпространени мита за протеините, които вероятно ви пречат в отслабването.

Мит 1 – Растителните протеини са по-здравословни

Вегетарианците и веганите са най-големите почитатели на заместителите на месото. Вярно е, че има прекрасни източници на протеини от растителните храни, но също така е вярно, че не всички протеини са еднакви по състав. Изключването на месото, млечните и животинските продукти не прави диетата ви автоматично здравословна.

За хората, които се хранят с месо и месни продукти също е важно да се отбележи, че преработените меса са най-лошият избор, който може да се направи. В тях се съдържат много допълнителни вещества, соли, подобрители, оцветители, а съдържанието на чисто месо е твърде малко, за да задоволи нуждите на организма.

10 зеленчука, богати на протеини, подходящи за отслабване Мит 2 – Безвкусно е най-добре

Друг разпространен мит е, че колкото по-малко овкусена е храната, толкова по-диетична е тя. Същото се смята и за месото. Всъщност не е съвсем така. Обикновено придружаващите към протеините храни са главните виновници за добавянето на излишни празни калории към храненето. Такива са бял хляб, паста, изобилие от млечни продукти към всяко хранене.

Мит 3 – Трябва ви протеинов шейк след всяка тренировка

Краткият отговор е не. За повечето хора здравословната и пълноценна храна, която консумират, е напълно достатъчна, за да се набавят необходимите протеини преди и след тренировка. Достатъчно е да хапнете лека закуска до 2 часа след тренировка, която включва протеини и въглехидрати. Не е необходим и протеинов шейк, ако тренировката ви не е била тежка и интензивна.

Според проучване от 2013 година, публикувано в Journal of International Society of Sport Nutrition, цитирано от livestrong.com, можете да получите достатъчно протеин за възстановяване и изграждане на мускулите от основните хранения и междинните закуски през целия ден, стига да съобразявате в тях да присъстват всички важни макронутриенти в необходимата пропорция.

10 причини да ядете повече протеини

Мит 4 – Не ядете достатъчно протеини

Повечето хора, които не се лишават от никакви храни и не изключват цели групи макронутриенти, получават необходимото количество протеини. Изключение правят веганите и в известна степен вегетарианците, защото те премахват месото във всичките му разновидности от менюто си. Както споменахме по-горе, протеините от различните източници имат различна структура и не са взаимнозаменяеми.

Важно е да се вземе предвид и интензитетът, тежестта на тренировките ви и колко често тренирате. От това също зависи какъв трябва да е приемът ви на протеини.

Коментирай