Здраве и красота

Теф – непознатата безглутенова зърнена култура

Защо е полезна и какво съдържа

05.03.2021г. / 14 17ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Теф е зърнена култура, която е малко позната у нас, но може да бъде открита в търговската мрежа. Теф не съдържа глутен и е изключително полезен на ценни хранителни вещества, минерали и витамини, които подобряват цялостното здраве. Родината му е Етипопия и Еритрея. Използва се за приготвянето на хляб и зърнени изделия. Може да се добавя към ястия с меса и зеленчуци. Предлага се и под формата на брашно като прекрасен заместител на глутеновите брашна. Това прави теф изключително ценен продукт за хора, страдащи от глутенова непоносимост или алергия.

6 полезни зърна без глутен

Какви са ползите от консумацията на теф?

Хранителен състав на теф

В половин чаша или около 100-120 грама теф се съдържат:

  • 128 калории;
  • 4,9 г протеин;
  • 0,82 г мазнини;
  • 25 г въглехидрати;
  • 3,5 г фибри;
  • 61 мг калций;
  • 2,6 мг желязо;
  • 63 мг магнезий;
  • 3,6 мг манган;
  • 135 мг калий;
  • 1,4 мг цинк.

Теф не съдържа глутен

Цьолиакията е автоимунно заболяване, което кара тялото да реагира бурно при прием на храни с глутен. Той се съдържа в пшеницата, ечемика, ръжта. Състоянието предизвиква болки в корема, диария, подуване, силна умора, анемия, възпаления в червата, както и много други симптоми.

6 вида безглутенови брашна и техните здравословни ползи

Хората, страдащи от глутенова непоносимост или глутенова алергия често страдат от недохранване, остеопороза, безплодие. За да могат да живеят пълноценно и за да овладеят състоянието си е нужно да изключат глутена напълно от менюто си.

Ето защо теф е една от много подходящите за целта култури. Не съдържа глутен и е богат на множество хранителни вещества.

Добър източник е на аминокиселини

Аминокиселините са два вида – заменими и незаменими. Някои се синтезират в тялото, други се внасят чрез храната. Теф е с високо съдържание на аминокиселини и протеини за разлика от пшеницата. Той осигурява 9 от ценните аминокиселини, които е необходимо да си набавяте с храната.

Безглутеновата диета – решение ли е на проблема наднормено тегло?

Съдържа устойчиво нишесте

Устойчивото нишесте е вид въглехидрат, който не се обработва в тънките черва, а преминава направо към дебелото черво, където фибрите в него ферментират. Тези влакнини подхранват полезните бактерии в червото и увеличават производителността на късоверижни мастни киселини.

Когато менюто е богато на устойчиво нишесте, метаболизмът се подобрява, стабилизира се кръвната захар, нормализира се работата на храносмилателната система.

Свързани статии

Теф подпомага нормализирането на кръвната захар

Теф е с нисък гликемичен индекс. Високото съдържание на фибри допринася за по-бавното усвояване на захарите от храната, което осигурява баланс в нивата на глюкозата в кръвта. Стабилните темпове на усвояване на въглехидратите подпомагат контрола и превенцията на диабета.

Лимец и неговите невероятни ползи за здравето

Съдържа калций

Калцият е много важен минерал за цялото тяло. Той е необходим за изграждането на зъбите и костите, нервната система и кръвоносните съдове. Изключително важен е за костната плътност и превенцията на остеопороза. Ако добавите теф към диетата си, това означава, че една чаша от него ще ви носи около 123 мг калций, което е около 10% от дневната нужда на организма.

Коментирай