Здраве и красота

Как да използвате кориандър за здрава коса и красива кожа

Прекрасните ползи от ароматната билка

22.03.2021г. / 16 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кориандър е една прекрасна билка, използвана за подправка, която има редица ползи за организма благодарение на витамините, минералите, антиоксидантите в състава си. Той може да се използва не само за приготвянето на любимите ви ястия, но и в поддържането на красива коса и здрава кожа.

Смути за здрава и млада кожа, препоръчано от специалист

Кориандърът е член на семейството на магданоза, затова и си приличат толкова на външен вид. Има много добри противовъзпалителни и антигъбични свойства. Действа и като естествен консервант.

Защо кориандърът е полезен за кожата и косата?

Кориандърът има антиалергични, антиоксидантни, противогъбични и антисептични свойства. Той дължи тези свойства на антиоксидантите и витамин С в състава си. Витамин С подсилва действието на антиоксидантите, които потискат възпаленията в тялото, имат антистареещо въздействие и правят косата и кожата здрави и жизнени.

Грешки в грижата за лицето, които увреждат кожата

Кориандърът убива бактериите по кожата, които причиняват различни възпаления, кожни проблеми.

Кои са основните ползи за здравето на кожата от кориандъра?

  • Подобрява текстурата на кожата;
  • Бори се с възпаленията и акнето;
  • Съживява и озарява кожата;
  • Бори се с черните точки;
  • Прави кожата по-еластична.

Как да използвате кориандъра за здрава и красива кожа?

При акне

За да си направите маска с кориандър против акне ви е нужна една шепа пресен нарязан на ситно кориандър, 1 чаена лъжичка лимонена трева, 1 чаена лъжичка лайка. Съставките се поставят във вряща вода за около 5 минути. След това се свалят от огъня и се оставят да престоят 1 час, докато активните съставки наситят водата. Сместа се нанася с тампон и се оставя да изсъхне напълно. Може да изплакнете лицето с отварата и да я оставите да изсъхне натурално върху кожата. Редовното прилагане на тази маска намалява възпалението и гнойните пробиви.

8 мощни натурални средства при акне

Маска за подобряване текстурата на кожата

Нужни са ви една шепа пресен кориандър, ½ краставица, ¼ чаша прясно мляко, ½ чаша овесени ядки, стрити на прах. Обелете краставицата и я нарежете. Поставете всички съставки в блендер и пасирайте. Нанесете гладката каша върху лицето си и изчакайте 20 минути да подейства. Измийте с хладка вода. Маската прави кожата мека, красива, гладка и по-еластична.

5 витамина при косопад

За подмладяване на кожата

Маската за подмладяване на кожата се прави, като смесите 2-3 стръка пресен кориандър с 2 супени лъжици гел от алое вера, 2 супени лъжици кисело мляко, 1 супена лъжица прясно кокосово мляко, 2 супени лъжици бяла глина. Разбъркайте много добре и нанесете върху лицето. Изчакайте 20 минути да подейства. Измийте с хладка вода.

Ползи за косата от кориандъра

  • Бори се с косопада;
  • Стимулира растежа на косата.

Причини за появата на косопад и решения

Косопад

Пасирайте една голяма връзка кориандър с пасатор или в блендер заедно с ½ чаша вода или толкова, колкото да се получи гладка каша. Нанесете върху леко влажна коса. Увийте с кърпа или найлон. Оставете маската да действа 1 час. След това измийте с мек шампоан. Правете маската 3 пъти седмично за спиране на косопада.

За стимулиране на растежа на косата

Предотвратяването на косопада е важно, но също толкова важно е стимулирането на растежа на нова коса. Кориандърът е добър помощник и в това начинание. В голяма тенджера кипнете 500 мл вода. В нея поставете 1 връзка кориандър. Оставете да се вари 5 минути. След това оставете сместа да изстине до стайна температура. Изплакнете косата с прецедената течност. Тя ще стимулира растежа на нови косми и ще спомогне за тяхното укрепване. Правете процедурата 3 пъти седмично.

Коментирай