Здраве и красота

Ползите от джакфрут за косата, кожата и здравето

Екзотичен плод с много полезни свойства

01.04.2021г. / 05 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Джакфрут е екзотичен плод, който се смята за най-големия плод сред всички. Той може да достигне до почти 55 килограма. Плодът расте на тропическо дърво, което е ендемично за Азия и обикновено се среща в районите на Малайзия, Тайланд и Индия.

10-те най-полезни екзотични плода (галерия)

Вкусът на джакфрут е много странен. Може да се опише като смесица между ябълка, манго, ананас, банан. Богат източник е на хранителни вещества, които подобряват състоянието на кожата, косата, цялостния външен вид на лицето.

Какви са ползите от консумацията на джакфрут?

Джакфрут е изпълнен с антиоксиданти, които се борят със свободните радикали. Те оказват вредно влияние не само на кожата, но и на цялото тяло. Антиоксидантите в джакфрут се борят с тях и намаляват възпалението и преждевременното стареене на клетките.

Черимоя – екзотичен плод с много ползи за здравето

Може да намали възпалението и акнето

Благодарение на антиоксидантите в джакфрута, възпалението в кожата, причиняващо раздразнения и акне може да намалее. В този плод се съдържат и големи количества витамин А, който е мощен антиоксидант и е важен за кожата и косата, като намалява уврежданията в тях.

Джакфрут може да помогне на косата ви да се справи със сухотата и чупливостта. Наличието на витамин С и А в този плод може да допринесе за възвръщане на блясъка в косъма, както и неговата жизненост.

Дуриан – странен плод с много ползи за здравето

Консумацията на джакфрут може да помогне и в намаляване на бръчките. Антиоксидантите в него, както и витамините А и С са важни компоненти за поддържането на младостта и еластичността на кожата. Те намаляват стареенето и възпалението, и освен това стимулират синтеза на колаген.

Маска с джакфрут

Джакфрут може да се прилага и външно под формата на маска. Така той въздейства на кожата, като ѝ доставя хранителни вещества и витамини отвън.

10 причини да ядете грозде по-често

Накиснете 100 г джакфрут в прясно мляко за 15 минути. След това смелете плода с пасатор. Нанесете гъстата каша върху лицето или косата си. Изчакайте маската да престои 30 минути и след това измийте. Маската има много мощни подхранващи свойства както за кожата, така и за косата.

Коментирай