Здраве и красота

Какво се случва в тялото, ако ядете само 1200 калории?

Страничните ефекти за здравето от нискокалорийните диети

29.06.2021г. / 09 26ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Броенето на калориите е съществено за отслабването и изчистването на излишните мазнини от тялото. Известено е, че ако нямате калориен дефицит, няма да отслабнете. Колкото и неприятно да звучи, истината е такава, че колкото и тренировки да правите, те няма да са ефективни, ако приемът на калории надвишава изразходваните при физическа активност и ежедневни дейности. 

Признаци, че приемате твърде малко калории с диетата за отслабване

В стремежа си да отслабнат, много хора правят грешката обаче да ограничат твърде много калориите. Прекалено рестриктивните диети, които включват например само 1200 калории, имат своите положителни ефекти върху теглото в краткосрочен план, но от друга страна негативните им ефекти за здравето в дългосрочен план са значителни. 

Калориите не са непременно самостоятелна мерна единица. Ако нямате никаква двигателна активност и водите прекалено заседнал начин на живот, вероятно ще са ви нужни приблизително толкова калории на ден, за да поддържате оптимално тегло. Но ако се движите, правите упражнения, тренирате или работата ви е свързана с физическо натоварване, 1200 калории са изключително малко за нуждите на организма ви. Ако спазвате подобен режим на хранене с толкова малко количество калории, има негативни неща, които могат да се случат с тялото ви. Ето някои от тях. 

6 начина да добавите повече храни с по-малко калории

Може бързо да изгубите част от теглото си

Рязкото ограничаване на калориите неминуемо ще доведе до загуба на тегло. Създаването на калориен дефицит е съществено за изчистването на мазнините от тялото и намаляването на теглото. В дългосрочен план обаче няма как да спазвате постоянен режим, включващ едва 1200 калории, защото това ще ви доведе до вълчи глад в даден момент, особено ако изпълнявате и физическа активност. Това крие риск от често преяждане и много бързо връщане на килограмите. 

Тялото ви няма да има нужните калории за изпълнение на основни функции 

Нуждата от калории на ден зависи от много фактори – пол, възраст, степен на физическа активност, базов метаболизъм, ръст, тегло. Ако искате да отслабнете трябва да сте наясно с тези фактори, за да можете да изчислите калорийния си дефицит. 

Трябва ли да броим калориите, за да отслабнем?

Ако не водите заседнал начин на живот, тази долна граница от 1200 калории е опасна за вас, защото тя предполага крайно недостатъчен прием на хранителни вещества, нужни за енергия на тялото. 

Индивидуалните ви нужди от калории могат най-добре да бъдат определени от диетолог. Той ще се съобрази с всички тези фактори, включително и със здравословното ви състояние и наличието или отсъствието на някои заболявания. 

Тялото ви може да започне да страда

Прекалено ограничителният прием на калории може да доведе до странични ефекти в здравословното състояние, някои от които сериозни. 

Ако не се храните с достатъчно калории, от които организмът има нужда, за да изпълнява всички жизнени функции правилно, има риск да започнете да чувствате умора, гадене, световъртеж, замаяност, проблеми с паметта и концентрацията. 

15 храни с почти 0 калории

Могат да се появят камъни в жлъчката, храносмилателни смущения, болки в коремната област, възможно е и да страдате от репродуктивни проблеми, тъй като репродуктивната функция се счита за второстепенна от организма. Ето защо, когато не се храните с достатъчно калории, тялото просто изключва тази функция и я оставя за по-нататъшен момент, в който тялото ви отново ще си набавя нужната енергия за износване на бебе. 

Метаболизмът се забавя 

Тялото ни е създадено да се приспособява към условията, в които живее. Това го кара да забави максимално метаболизма си, за да може да „оцелее“ в условията на глад. По този начин редица функции в тялото се изменят, за да се нагоди то към настоящите рестрикции. 

Странни неща, които неочаквано изгарят повече калории

Ето защо при продължителен хранителен режим, включващ едва 1200 калории, тялото започва да забавя производството на хормони, забавя циркулацията на кръвта, а всичко това е вследствие на забавения метаболизъм. Колкото по-бавен е метаболизмът, толкова по-малко хранителни вещества и кислород достигат до клетките. 

За да сте здрави е важно да пресметнете добре калорийния си дефицит, така че хем да отслабнете, хем да не ощетите организма си. Най-добре би било да съчетаете калорийния дефицит с тренировки според нуждите ви и да пресметнете калорийния разход така, че да сте в около 20-процентов дефицит. Така ще изпитате положителен ефект върху теглото без негативните ефекти от прекалено рестриктивния прием на едва 1200 калории на ден. 

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )