Здраве и красота

5 причини да ядете киви всеки ден

Защо е толкова полезно

04.10.2021г. / 05 31ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Кивито е сред най-сочните и сладки плодове. То е първенец по наличие на витамин С. Изпреварва дори цитрусовите плодове. Заредено е не само с витамини, но и с изобилие от минерали, фибри, антиоксиданти. Достъпно е целогодишно, но през есента и зимата е много предпочитано у нас, тъй като вносът съвпада с летния сезон в страните, в които кивито зрее. Можете да се насладите на предимствата му и да го консумирате всеки ден, защото дава изключителни ползи за здравето на целия организъм.

Какво се случва, ако ядете чесън всеки ден?

Защо е добре да ядете киви всеки ден?

Кивито е суперхрана

Кивито е един от най-добрите източници на витамин С. Само едно киви съдържа над 70% от необходимото количество витамин С за деня. То е източник още на витамин К, Е, фолати, калий, калций, желязо, фосфор и много други минерали. Можете да го добавяте към всякакъв вид здравословни закуски, смутита, следобедни закуски.

Може да облекчи астмата

Витамин С и антиоксидантите в кивито имат противовъзпалителен ефект. Това може да допринесе в овладяването на астматичните пристъпи, според healthline.com. Проучване, свързано с метаанализ на данни от различни изследвания показва, че високото съдържание на витамин С в кивито може да помогне за овладяването на пристъпите при астматици, както и при страдащи от различни алергии, блокиращи дихателните пътища.

Какво се случва в тялото, ако ядете сирене всеки ден?

Полезно за червата

Кивито е много богато на фибри. Те са от изключително голяма важност за здравето на червата. Фибрите подхранват полезните бактерии в тях и допринасят за храносмилането, енергията, усвояването на веществата от храната.

За здрава сърдечносъдова система

2-3 кивита на ден могат да допринесат за намаляване нивата на лошия холестерол и триглицеридите. Това сочат данните от проучване от 2004 година, цитирани от goodnet.org. Поддържането на нормални нива на липидите в организма понижава сърдечносъдовия риск и намалява вероятността от възникване на сърдечносъдови инциденти. Лошият холестерол се свързва с високо кръвно налягане, увреждане на стените на кръвоносните съдове, запушване и повишен риск от инфаркти и инсулти.

10 храни, които топят корема

За добро зрение

Кивито е полезно и за зрението и доброто състояние на очите. Благодарение на наличието на голямо количество антиоксиданти в състава си, този малък зелен плод има свойството да намалява риска от развитие на макулна дегенерация – една от водещите причини за слепота. В кивито се съдържат лутеин и зеаксантин – антиоксиданти с мощно полезно въздействие върху очното здраве. Редовната ежедневна консумация на киви може да намали риска от макулна дегенерация с до 36%, сочат данни, публикувани в JAMA Ophthalmology.

Коментирай